Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Too_Young_To_Die Sexmo_del_Campo_(Huete) Teoría_heliocéntrica Teoria_de_la_alianza Salvador_Sánchez_Colín Todo_cambió Salomé_sostiene_la_cabeza_de_Juan_el_Bautista Saint-Denis-Combarnazat Sao_Tome_de_Covelas Sin_Dejar_Huella Solipsismo Sedum_tetraphyllum Sinfonia_n_º_2_(Prokofiev) Sweeney_Todd_(película) Solesmes_(Sarthe) Saint-Mars-du-Desert_(Loira_Atlantico) Sala_de_Mapas Tamayo_(Valencia) Tomás_Mancha_Navarro Shamshi_Adad_IV Skate_America_de_2012 Thorpe_Malsor Terebinthus_lanuginosa Transformers:_la_Nueva_Generación Saint-Etienne-du-Rouvray The_Hunger_Games Sainte_Helene_(Lozere) Templo_de_Apolo_Palatino Susa_(Túnez) Selección_de_fútbol_de_Sealand Semillero_pizarra Stavkirke Sweets_and_Sour_Marge Sainte_Marie_la_Mer Serafín_Sanchez Tecnologia_del_hidrógeno Traditional_pop Sils_Maria Telson Santa_Maria_de_la_Isla_(León) Teístas Schrad._Journ. Sinfonia Schistura_cataracta Thenac_(Dordoña) Tisza_István Secret_Journey Tommy_Franks Subachoque Santafé_de_Bogotá_Distrito_Capital Seleccion_nacional_de_futbol_de_Japón Saint-Thibault_(Cote-d'Or) Saint-Étienne-de-l'Olm Saint_Jacques-d'Atticieux Saint-Aubin_(Paso_de_Calais)

html map