Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Louerre Grand_Fleet Rain_(cancion_de_Angela_Aki) Gran_Esposa_Real Maribor Presentevillers Greyia Maestro_de_la_Sisla Malena_pichot Lyulka_AL_7F Medicina_Familiar Raión_de_Dunaivtsi Metrobús_(Ciudad_de_Mexico Gol_T Principio_de_Sucesion_Faunistica Pseudophilautus_zorro Maneco_Galeano Reciclaje_de_ordenadores Manat_turkmeno Rambler Maquilas Rally_de_Chipre_de_2010 Gravedad_cuantica_euclidea Luís_Eduardo_Magalhães_(Bahia) Rascacielos_de_Madrid Profundidades_(novela) Medio_San_Juan Real_Sociedad_Fotografica Mala_lanua Melvin_Burgess Provincia_de_Västra_Gotaland Producto_matricial Michael_Joseph_François_Scheidweiler Gran_Salto_adelante Prunus_amarella Región_Autónoma_del_Mindanao_Musulman Programa_A_G.U.A Qarqīn Microrregion_del_Cariri Maranchón Marian_Wantoła Matilde_de_ringelheim Manolo_Jiménez_Gonzalez Redwater_(Texas) Matías_Ovalle_Errázuriz Marcha_del_orgullo_LGBT_de_Sidney Lucila_del_Mar Louisa_May_Alcott Primera_Batalla_de_Al_Fao Provincia_histórica_de_Gotland Marina_Berti Loma_del_Tio_Gines Greatest_Hits_(Thalia) Masanobu_Fukuoka_(metodo_Fukuoka) Manegold_de_Lautenbach

html map