Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Penne, Penne Rigate

Penne – makaron typowy dla kuchni włoskiej, pochodzący z południa Włoch. Ma kształt rurek, które mogą być rowkowane (penne rigate) lub gładkie (penne liscie). Podaje się go np. z owocami morza lub z pesto.

Ian_Mark_Turner Hammersmith_and_Fulham ISAKMP Angelo_Ogbonna Hyporhagus_championi Hemiceratoides Hybopsis_dorsalis Guerra_Colombo-Ecuatoriana Hippocampus_angustus Anthothelidae Augusten_Burroughs Antonio_Agustín Animales_de_tiro Hawaii_Department_of_Education Hernan_Alzamora Arp_(firma_comercial) HIP_70123_d Gu_Oidak Arturo_de_la_Cruz_Feliciani Avajan Arroyo_Mangrullo Hieronymus_Frabricius_ab_Aquapendente Moncho_nunez Harvey_Cushing Miquel_Marti_i_Pol Gótico_preclásico Honores_Frederici Huari_(Áncash) Aulo_Cornelio_Celso Mitra_Kukar_FC Hong_Kong_Rangers_F._C. Havard_Thorfinnsson Mount_Wilson_(Nevada) Arthez-d'Armagnac Arde_El_Cielo Hugh_M_Raup Milwaukee_Road_clase_EP_1_EF_1_EF_2_EF_3_y_EF-5 Montes_del_Pas Hyundai_Coupe Gunilla_Hutton Andrea_Gámiz Halimium_lasianthum Araguainha Mokèle-mbèmbé Histoire_des_Vegetaux_Recueillis_dans_les_Isles_Australes_d'Afrique Aumont_en_halatte Antoine_Risso Hunor_y_magor Autoridad_Reguladora_Nuclear_de_Pakistán Hemer Hans_urs_von_balthasar Andacollo_(Chile) Ich_will_lieber_eine_Ungerechtigkeit_begehen_als_Unordnung_ertragen Gryllotalpa_gryllotalpa Apio_acuatico

html map