Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Mortadelo_y_Filemon_El_plano_de_Ali_gusa_no Monte_Everest Arpa_llanera Mount_Auburn_(Indiana) Astral_doors Ataques_Terrorista_de_11_de_septiembre_de_2001 IK_Persei Hipólito_Mejía Hymenocallis_speciosa_var._humilis Heuliez_Bus Antioco_IV_de_Siria Howard_City Associazione_Calcio_Delta_Porto_Tolle Angeles_caidos Grupo_de_NGC_5866 Historia_de_Nueva_Granada Anhalonium_williamsii Harold_Walter_Kroto Herrán_(Norte_de_Santander) Hidrocarburo_alifatico Helleborus_foetidus Minerales_de_arcilla Ano_bisiesto_comenzado_en_sabado Haworthia_picta_var._janvlokii Guru_Pathik Aurelio_Denegri Haumea_(mitologia) ISBN_por_paises Anambé_mexicano Austur-Bardastrandarsýsla Houvin-Houvigneul IFRAME Asociacion_deportiva_atenas Montpelier_(Wisconsin) Huso_acromático Anales_de_la_Sociedad_Española_de_Física_y_Química Arthur_Wilson_Tucker Aspersión Art_Spector Mundos_Opuestos_Reality_Show_de_Canal_13 Monolepta_rubrobasalis Healdsburg_(California) Houston_(Delaware) Arlindo_Rocha Area_natural_protegida_El_Uno Hueyapan_de_Ocampo Mitchell_(Dakota_del_Sur) Guillermo_Luis_de_Nassau Angel_Pestana_Nunez Guringalia Historias_(Tácito) Arjan_Beqaj Momaea_distincta Atractivos_turísticos Audiolibro

html map