Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Belou_marmelos CECUT Campeonato_Europeo_Sub-20_masculino_de_Baloncesto Café_cortado_cósmico B._J._Novak Baclofen Canon_de_vortices Batalla_de_tinian Carex_atrata_var._laxa Champtoce_sur-Loire Canisteo_(Nueva_York) Batalla_de_Tacuarembo Ceriselma_antennalis CD_Benicarló Carlos_Lozano_Guillén Blaustein,_David Carex_eurycarpa Barrio_de_San_Jerónimo Cerezo Carretera_de_Nebraska_84 Bergheim Ceramica_inca Blechnum_appendiculatum Caja_Rural_de_Navarra Billboard_Hot_Digital_Songs Badminton_de_Santiago Campanula_gieseckiana Bendita Cappella_Paolina Canada Bombax_orientale Cerigüena Batalla_del_rio_san_gabriel Azul_(álbum_de_cristian_castro) CASA_C_202_Halcon Beatriz_adriana Bad_Fischau_Brunn Bañados_de_Guanacache Borjas_del_campo Carmen_Morales_(Espana) Batrachium_peltatum Bananaz Cerinthe_pseudoaspera Basilique_de_Valere Calomicrus_foveolatus Capítulos_de_Baron_Rojo Bussières_(Cote-d'Or) Blastophaga_psenes Castillo_palacio_de_Escalona Brookdale Bartolomé_Colón Barely_Legal_(Episodio_de_Padre_de_familia) Botanamo Bullet_Witch Canastero_de_pico_corto

html map