Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Batilde_de_Orleans Brochon Batallas_del_siglo_II Año_165_adC Azúl Bern_(Wisconsin) Beamontés Centros_sociales Bundesversammlung Caprera Brote_de_gripe_A_(H1N1)_de_2009_en_Alemania Bacalhau_a_Bras Cantuccini Caldera_Ilegitimo Camara_de_Diputados_de_Italia Bago_(Birmania) Campeonato_Africano_de_Naciones_de_2014 Baron_(gironda) Boulez_Conducts_Zappa_The_Perfect_Stranger Banda_de_Cabecera_del_Nazareno_de_Linares Caso_Simap Año_701 CaesarAugusta_(supercomputador) Catedral_de_San_Pedro_de_Buga Casola_in_lunigiana Casas_del_Puerto_de_Villatoro_(Ávila) Buscando_a_Mónica Bucyrus Campeonato_del_Pais_Vasco_de_Bateles Callithrix_nigriceps Calycina_major Castillo_Predjama Back_in_Black Carmen_Vázquez-Vigo Castillo_de_Santa_Pola Bad_Tölz_Wolfratshausen Baha’i Bajada_de_La_Virgen_de_Las_Nieves Chalupa_Atrevida CSAR Carlota_Bronte Brighton_Plantation Calabaza_forrajera Bundesregierung Año_1788 Batalla_de_Daras CPLD Campeonato_Mundial_de_Balonmano_Femenino Betéitiva Centro_Dubái Capercaillie Barco_prision Centáurea_menor Bernardo_bonezzi Champagné_Saint-Hilaire

html map