Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

PM_Dawn Pierre_Martin_Desiré_Eugene_Mouton Neoceratopsia Olivier_Jacque Normas_ortográficas_y_morfologicas_del_idioma_gallego Nombre_chino_de_estilo P_B_Webb Pilar_de_Heliodoro Organizacion_territorial_de_Islas_Salomón Pact Noyelles-en-Chaussée Pampa_Blanca_(Jujuy) Natación_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Saint_Louis_1904 Paris_Soir Poblado_prehistorico_de_capocorb_vell Nicolás_Esguerra Pearl_White Niassalandia Oscar_Alcides_Mena Namiquipa Paisaje_minero_de_cornualles_y_el_oeste_de_devon Naxos_(Ciudad) Neomordellistena_parvula Mythimna_alopecuri Nocomis_leptocephalus Ordejón_de_Abajo Paraiso:_Canto_Octavo Oriskany_Falls Nomadinae Palantír Pit_bull_terrier_americano Paulding_(Ohio) Only_a_Pawn_in_Their_Game Museo_de_Santa_Sofía_(Trebisonda) Mustela_strigidorsa Parkerthraustes Nort-sur-Erdre Pages Oréstide Partido_Democratico_Venezolano Portimão_(vino) Patrimonio_historico_en_España New_Milford_(Nueva_Jersey) Naranjo_de_Sangre Nuestra_Señora_del_Amparo Napoleón_II_de_los_franceses Nylandtia Policia_Autonomica_de_Canarias Nuevas_tecnologías_de_la_informacion Pedanía Myrmeciza_melanoceps Perham_(Maine) Phyllobrotica_frontalis Nicolas_Konstantinovich_Románov Pfitz.

html map