Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Avex HD_195019 Grow_up Andrés_Molina_Enríquez Antonio_Salazar_y_Salazar Ayaan_Hirsi_Ali Apóstatas Monasterio_de_Monte_Cassino Mirko_Cvetkovic Grupo_Kalise_Menorquina Honda_N_series Historia_de_los_judios_en_Libia Appella Ano_463_adC Atorarse Gynotroches_dryptopetalum Historia_de_california Mortadelo_y_Filemón_-_100_años_de_cómic Momia_canaria HIP_38041_b Anthyllis_gracilis Henri_Gaudier-Brzeska Historia_de_Mexico:_Epoca_Independiente Mulgedium Artrofita Antesignanos Hasta_siempre_comandante Hidroxido_de_amonio Guerrero_del_Arco_Iris Asthenes_steinbachi Hermann_W._Vogel Miranda_Richardson Avenida_Giannattasio Hernando_de_Soto_Polar Homero_tamano_familiar Hueste_de_cosacos Grotrian_-_Steinweg Mira_ACOG Hibiscus_geminiflorus Mision_Permanente_de_México_ante_Cuba Mision_de_la_Iglesia_de_Jesucristo_de_los_Santos_de_los_Ultimos_Dias Anthony_Head Halle-Neustadt Anarmostes_granulosus Motín_a_bordo Miroslawiec Ano_941 High_Maintenance Avisamiento_de_autos ILP_en_España Hotel_Ritz_Carlton_&_Residences_(Mexico) Hospital_Pasteur_de_Montevideo Aogashima_(Tokio) Apogon_diversus Hormiguerito_caponicastano

html map