Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

LQTCMTHLD Javier_Mariscal Katherine_Hepburn Linda_Maria_Baros José_María_Lidon_Corbi Jay_Cutler_(quarterback) Lenguas_Cross_centrales Limia_melanonotata Linguistica_histórica Juratzka La_Arena_(Gijón) Kuldīga Lenguas_bisayas Jean_André_Lepaute Ley_de_Sturgeon José_María_Aresté La_Roque-d'Anthéron Joseph_von_Fuhrich Isotes_posticata Kain_(Legacy_of_Kain) Jatrofa_curcas Lantim Joaquina_Téllez-Giron,_marquesa_de_Santa_Cruz Kater Kuh-i-Bazmán José_Miguel_Pérez Kazimierz_Sosnkowski Lak Justí_Guitart_i_Vilardebo Juan_Silvano_Godoy J_Hans_D._Jensen Jan_Stokr LUFA La_Humera Ivan_Gallego Invernadero_botanico_Foellinger-Freimann Leocán_Portus_Govinden Linda_Watson Lista_de_capítulos_de_Somos_tú_y_yo Le_Brouilh-Monbert Juan_Ramón_Núñez Kylie_Ireland Juan_Gil-Albert_Simón Jose_Carlos_Dias Le_Bû_sur-Rouvres Jose_Miguel_Perez_Perez La_Valletta Juquilita La_Rivera_(Uruguay) Larrechea Invencion Leopoldo_Alas_Mínguez Ken_bầu Jordi_Canal_Artiga Jozefow

html map