Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Zalvia Convencion_Interamericana_sobre_Desaparicion_Forzada_de_Personas Al-Bitruji Xperia_tipo Aerides_affinis Club_Atletico_Alvarado_de_Mar_del_Plata Aberracion_en_sistemas_ópticos Alagos Virecourt Adolfo_Ibañez_Boggiano Akkorokamui Zopilote_rey Yaho'ajaz_Rey_de_Israel Zapallar Virusoide Valdefuentes Vicente_Paciello Compsaditha_congica ValeTV Cheech_&_Chong Chigubo Willem_van_Herp Válvula_selectora Cid_(apellido) Xérem Cobbtown_(Georgia) Concacaf_Liga_Campeones_2011-12 Club_Deportivo_Arturo_Prat_(Valparaíso) Victor_T._Houteff Yunnanilus_longibulla Abierto_de_australia_2007_individuales_femeninas Abu_el-Faraj_Isfahani Yumiko_Kobayashi Valerio_Adami Ciervana_(Vizcaya) Colegiata_Saint_Barthelemy_de_Lieja Club_Voleibol_Toledo Virgilio_Vangioni Aceite_de_anis Condado_de_caltanissetta Aldo_Roberto_Leggero Vejen Yellow_pixoliñas Condado_de_Schleicher_(Texas) A_P_22S-4 Acequia_del_Rey Condado_de_rusk Acoyte_Salta Zeria_albistriata Confederacion_Nacional_Campesina Vincent_Cassel Vanda_viminea WWE_Diva_Search Yasmín_Levi Cisla

html map