Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Partido_judicial_de_Antequera París-Roubaix_1982 Pelophryne_rhopophilius Patrick_Duncan Neolamprologus_tetracanthus Patio_de_luces Palacio_condes_de_Buendía_(Dueñas) Paisaje_Protegido_Rambla_de_Castro Oğuz NINJA_(EP) Paniza_de_maiz Parque_Nacional_Rio_Georges Pluma_de_vuelo Palacio_de_congresos_de_badajoz Plaza_de_Édouard_Vaillant Obispo_de_Ebebiyín Pere_Portabella National_organization_for_women Plasma_(física) Parque_nacional_de_Zombitse-Vohibasia Pantanodon_madagascariensis Nina Paláu-Sabardera Papiliónido Navia Pez_sable Poecilarcys Pichincha_(subte) Parque_nacional_de_la_Isla_Rubondo Operacion_Charnwood Obéilar_(Illora) Nuestra_Señora_de_los_Dolores_"La_Predilecta" Museo_de_los_ninos_(Costa_Rica) Mycetina_inapicalis Pluma_Hidalgo Neufchef Pecan_Hill_(Texas) Osireion Pasarela_de_los_estrechos Neverón_de_Urriellu Paizay_Naudouin-Embourie Nili Pequeño_Alföld Oscar_Cabalén Pedro_Diez-Canseco Patinaje_de_velocidad_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Sankt_Moritz_1928 Pedro_de_Pisa P.Palau Personificación Parque_nacional_del_monte_cook Na_Zha Oficio_de_tinieblas_(obra_de_teatro) Phillippe_Senderos Parque_historico_nacional_Coyoacan Pitia

html map