Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Jacques_Rivette La_minería_en_la_Argentina Jean-Bastiste_Francois_Joseph_de_Sade Kyphosidae León_(Metro-Goldwyn-Mayer) Liceo_Hidalgo Juan_H._Hunziker Linea_Ca1 Lapita_(desambiguación) Juan_Manuel_Garcia_Ramos Iso_Velikanović Joaquin_Vizcaino Legnotis_macrophylla Juan_Bravo_Murillo Keōua_Kalanikupuapaʻikalaninui Johann_Muller_de_Königsberg Krzna Kongo_Yasha_Myo_o Laboratorio_de_Análisis_del_Movimiento_del_Hospital_Niño_Jesús_de_Madrid Kikiriki_el_notizin Jaime_C_de_Veyra Ligny-le-Ribault Inteligencia_Musical La_morfina Lanta_(Alto_Garona) Itaí Jardín_Príncipe_Real_(Lisboa) José_Domato Into_The_Fire Licencia_de_documentacion_publica La_estación_seca Jardin_Botanico_de_Neuss LAV_Madrid-Sevilla Leyendas_maoríes Las_39_pistas Kanokon Lazaro_Zamenhof Jesús_Espana Julio_Just_Jimeno Kofi_Sarkodie-Mensah La_Herradura_(Almunecar) Kim_Lorraine_Appleby Lemvig_HB Juramentos_de_Estrasburgo Instituto_Geológico_y_Minero_de_Espana Jou_de_los_cabrones Lal_Bihari_Mritak Kumogakure-ryū_Ninpō Instrucción Jura_de_Berna Jean_Baptiste_Ripart James_Whitmore Juan_José_Baños Jerriais Leptailurus_serval_kivuensis

html map