Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Anelli

Anelli (takze, dla mniejszej wersji: anellini, anelletti) – rodzaj wloskiego makaronu, wywodzacego sie z Sycylii. Anelli ma forme malych kólek (pierscieni) i uzywa sie go w zasadzie tylko jako dodatek do zup i baze dla salatek makaronowych, a nie jako samodzielne danie. Powstaje poprzez przecinanie rurek makaronu na czastki szerokosci okolo pól cala. Forma anelli sa ditaliani przycinane w szerszych odstepach i nadajace sie takze do zapiekanek. Czas gotowania wynosi 8–12 minut. Nazwa wywodzi sie od slowa pierscienie lub pierscionki (wl. – anelli)[1].

Sustancia_pura Transporte_(1867) Terminal_de_Buses_Félix_Adán Santa_María_del_Monte_del_Condado Sommancourt Sant_Mateu_(Castellon) Saint-Paul-en-Jarez Tomás_Medina_Mota Serie_040_2091_a_2127_de_Renfe Shiso_Kanaguri Taissy Tique_de_tren The_Ambassadors Sherish Sardou Skate_2 Saint-Goussaud Sarcolobus The_blue_bird_(película_de_1976) Saint_Gineis_en_Coiron Sinfonia_n_º_10_(Haydn) Time_Takes_Time Tanichthys_micagemmae Shaman_King Terrasse-Vaudreuil Sao_Miguel_de_Acha Tortuga_olivácea Transformada_inversa_de_laplace São_Tome_e_Príncipe Travis_Pastrana Stars_in_Danger Seis_yogas_de_naropa Transistores_HEMT Serilophus_lunatus Sipholageninae Société_des_amis_des_Noirs Soldadito Smelophyllum Simbolar The_American The_Linked_Ring_BrotherHood Salcedo_(provincia) Tarriba_(desambiguación) Sylvano_Bussotti Sistema_Cliente_Servidor Tiramisu Salon_recreativo SliTaz_GNU_Linux Saltos_de_trampolin Toni_Batllori_Orriols Sotaquirá Soriani The_Criterion_(revista) Sarouel Thjodvaki

html map