Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Laine_Randjärv Jaime_Lopez_(deportista) Inva_Mula Linguistica_externa Juan_Jose_Echenique_Bascunán Kradolf_Schönenberg Ledeb. Kim_Yong-Nam Laborit Joaquín_María_Arnau_Miramon Interstate_95_in_New_Jersey Juan_de_León_y_Castillo Kenneth_Van_Bilsen Japón_en_los_Juegos_Olímpicos_de_verano_1952 Interleucina_11 Lengua_de_vaca Laopiniondemalaga.es Isla_de_las_Palomas La_tabla_redonda Jazztelia_TV León_asiático LG_KP_505_Cookie Juan_Guillermo_Ripperdá Juan_Claros_Perez_de_Guzman_y_Aragon_(†1556) Jima José_Cabrera_Forneiro José_Manuel_Zelaya_Rosales Lagarde-Pareol Instituto_de_Investigación_Botánica_Agricola_Granja_de_Ibusuki La_Libertad_(Zamboanga_del_Norte) Isla_de_savo Landesgartenschau Laureano_Pineda_U. Izquierda La_ultima_tentacion_de_Krusty Joaquín_Cortez_Huerta La_leccion_de_tango Kerkenes_Dag Leandro_Gonzalez_Pirez Juan_Ventosa Lazos_ardientes Leninistas Life_Before_Life José_Luis_Gómez_Gómez Instituto_de_Turismo_de_Espana Limnatides Jesús_María_Vázquez Las_Poquianchis Interacciones_dipolo-dipolo Linea_T61_(EMT_Madrid) Lista_de_episodios_de_Growing_Pains Liga_Endesa_ACB KoL João_Sousa Joseph_Henry

html map