Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

HD_144205 Halcon_(Phineas_y_Ferb) Apogon_fragilis Antonio_Navarro_Wolf Heiltz_le_Maurupt Ananas_bracteatus_var_paraguayensis Aunay_sous-Auneau Arno_Joseph_Mayer ISO_20121 Guggenheim Ardacher_I Montecito_(desambiguacion) Gómez_II_Suárez_de_Figueroa Huizapol Ibadíes Atrofia_muscular_peroneal Ministerio_de_defensa_de_israel Argos_(nave) Atarazanas Aurelio_paris_sanz_de_santamaría Andrei_Dmitrievich_Sajárov Ano_79_adC Hover! Harmony_(Carolina_del_Norte) Aurum Antillas_Espanolas Arte_y_cultura_nacionalcatólica Monchy_Cayeux Monte_Lofty Gyorgy_Szell Azerbaycan_televiziya_ve_radio_verilisleri_qapalı_sehmdar_cemiyyeti Grito_Mundial Henri_Wallon_(1812-1904) ISO_3166-2:PE Antonio_Romaña_Pujo Humberto_Solleiro Autonomia_individual Honorable_Camara_de_Senadores_de_la_Nación_Argentina Mordellistena_ozeana Heart_Of_Darkness Humiria Análisis_filogenéticos Guðrøðr Analisis_del_componente_principal Mitología_irlandesa Angel_Rosemblat Hector_Carreno Asociación_de_Baloncesto_de_Japón Guillermo_II,_Landgrave_de_Hesse Modo_inactivo Anika_Noni_Rose Ano_1304 Héctor_Eandi Austevoll Arganza

html map