Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Colocasia Cofradia_Penitencial_de_Nuestra_Señora_de_las_Angustias Vaquerito Coleccion_de_Plantas_del_Desierto_de_Yazd Cloruro_de_hidrogeno Vicácaro Vauchamps_(Marne) Yóssif_Stalin Valentin_Clastrier Cock Agnes_Grey Ahad_Kazemi Condado_de_Franklin_(Misisipi) Colonizacion_portuguesa_de_América Videografia_de_The_Black_Eyed_Peas Consortium_for_North_American_Higher_Education_Collaboration Varicorhinus_wittei Academia_das_Ciencias_de_Lisboa Vitalista Zanclus Albarda_(desambiguación) Chienkosaurus Circulo_unitario Verde_lisamina Whitehorse_(Yukón) Coffea_bidentata Condado_de_Villariezo Where_Is_The_Feeling? Companía_de_aprendizaje_continuo Agudelle Compuesto_organoyodado Cistus_ladanifer_f_discolor Abadía_de_Holy_Cross Condado_de_Nevada_(California) Ajenra-Siptah WP:TAB/A Valsalobre_(Cuenca) Alcano Aeropuerto_de_Komatsu Variedad_Weinstein Acer_barbatum_f._floridanum Victoriano_Valencia Alasapa ARA_Py_D_27 Condé-sur-Sarthe Chrysolina_didymata Zilli_Manica_José_Benigno Constantino_Constantínovich_Romanov Virizion Adrienne_Nesser Young_Money_Entertainment City_of_Death Vuelta_ciclista_a_Espana_1978 Veronica_Schmidt Clusiophyllum

html map