Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Sátiras Santanópolis Tiburcia_Haedo_de_Paz Tambomachay Tom_Lüthi Tomás_Godoy_Cruz Saint_Cyr_des_Gats Torrelio-Bernal-Pammo Spa_(Salud) Selección_femenina_de_futbol_de_Bolivia Templo_de_San_Francisco_(La_Paz) Singularidad_tecnologica The_L_O.X. Standard_de_Liege Saurios Samantha_Cristoforetti Saint-Martin-des-Pres Sainte-Croix-à-Lauze Tockus Saint_Leonard_(Gers) Shogatsu Tirosin_kinasa Tony_Vega Serhane_Ben_Abdelmajid_Fakhet Sargeist Tomohiko_Hoshina TW_Piscis_Austrini The_Best_of_Pete_Townshend See_Saw Trampa_fría Simuladores_economicos Tiny_Gallon Sanjurge Selección_bahameña_de_fútbol Struble_(Iowa) Saint_Yrieix_la_Perche Saturnino_de_Cagliari Surry Saint-Firmin_(Saona_y_Loira) Tebongo Tobia Teorema_fundamental_del_cálculo_integral Sandra_Marín_Sáez_(Samy_S._Lynn) Telegonía Senecio_constanzae Señorita_Colombia_2010 The_Mallee Sermón_de_funeral_y_oración Sindrome_de_tensión_premenstrual Television_Nacional_de_Chile_(Valparaiso) Siglo_XVII_adC Terminal_de_Omnibus_Mariano_Moreno_(Rosario) Sweet_Oblivion Sergi_(Sergi_Barjoan_Esclusa) San_Andres_(Cantabria)

html map