Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Patrick_López Oleksandrivka_(Raión_de_Tarutyne) Módulo_de_ajedrez Pilot_Point Palmdale_(California) Nefobasímetro Más_Flow_2_5 Peramium_repens_var._ophioides Ohira_Masayoshi Pancratium_teneriffae Oncidium_celsianum Pabellón_Olimpiiski Pasir_Gudang Museos_de_orihuela Parque_natural_de_Chera_Sot_de_Chera Música_maestro Oton_IV,_conde_de_Borgoña Odobenocetops_leptodon Países_del_Sur Paragua Palacio_Bosch Peucedanum_stenocarpum Nono-chan My_Girl_(The_Temptations) Personas_de_movilidad_reducida Peć Panax_americanus_var_elatus Ohanes Optima_Gent Obras_cumbres_(álbum_de_Los_Autenticos_Decadentes) Pharr Métodos_de_evaluación_para_la_traducción_automatica Partido_Independiente_(Costa_Rica) Pinguecula Plataneros_de_corozal Nevado_Ojos_del_Salado Ponthion Poderes_civiles Plaza_Clucellas Observatorio_Vesubiano PSR_B1906-59 Nueva_ola_ciencia_ficcion Peróxido_de_benzoílo Nelliel_Tu_Odderswank Néstor_Rapanelli Ordono_Ramírez_«el_Ciego» Nigeria_Football_Federation Pedro_Teixeira_(cartógrafo) Pedro_Conde Pizzaghetti OGame Noche_de_Paz_(El_Ala_Oeste) Patrick_Bruel Paises_anglosajones Notranjsko-kraška

html map