Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Shire_town Tordillos Spirou Teoría_del_domino Styrax_pavonii Torneo_Internacional_de_Paris Transcriptasa_reversa Sucedáneos Saint-Paul-de-Baise Shelby_Corcoran Thomas_Fuller Stercorariidae Saint-Thibault_(Aube) Sobreimpresion_de_Levanevsky Teoria_de_la_Recapitulación Sonia_Araneda The_Roxy Suarez_Mason Slesvig_Holstein-Sonderburg-Glucksburg Teorias_de_fallo The_devil_wears_Prada_(BSO) Spas-12 Shine_(pelicula) Skyteam_Cargo Tinosa_Pequena Transformación_isométrica Santa_Combinha Trampolín_a_la_fama Salto_del_Águeda Sánchez_Ramírez Stadionul_Dan_Păltinișanu Skotos Streptococcus_pneumoniae Sainte_Thérèse Scholastic_Inc Sant_Martí_de_Llesp Safari_callejero Satyrium_epipogium Temperatura_de_transicion_vítrea Saint_André_lez_Lille Stethojulis_albovittata Sultanato_de_Rüm Sujoi_Su_33UB Sufrí Sainte_Colombe_(Cote-d'Or) Shelley_Malil Salvador_Valle_Gámez Tito_Larcio_(cónsul_501_adC) Torneo_Preolímpico_Sudamericano_Sub_23_de_1980 Star_Wars_Guerras_Clonicas Tabaqueros_de_Santiago Terremoto_de_Oran_de_1974 Sainte_Cerotte Saint-Pierre-des-Champs Sebastián_Arrau

html map