Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Penne, Penne Rigate

Penne – makaron typowy dla kuchni włoskiej, pochodzący z południa Włoch. Ma kształt rurek, które mogą być rowkowane (penne rigate) lub gładkie (penne liscie). Podaje się go np. z owocami morza lub z pesto.

Campillo_de_Llerena_(Badajoz) Cantharis_cretica Balgheim Bandera_de_Suriname Belgrade Basilica_de_saint-denis Centro_Andaluz_de_Ciencia_y_Tecnología_Marina Calamagrostis_sylvatica_var._longifolia Calpidia Beda_Fomm Casa_Árabe_e_Instituto_Internacional_de_Estudios_Árabes_y_del_Mundo_Musulman Bermudo_II_de_Galicia_y_León Bertold_Brecht Castillo_de_San_Marcos_(Florida) Chak_Jhumra Carlos_Antonio_de_Alvear Bulinus_crystallinus Batalla_de_Estepona Catedral_Basílica_de_Nuestra_Senora_de_la_Asuncion_de_Popayán B-Real Ben_webster Bolonia_F.C. Batalla_de_curupayty Catharina_Amalia_de_los_Paises_Bajos Callicebus_coimbrai Bandera_de_Baden Caixaforum Camusiella Bis Bascunana_de_san_pedro Carola_Lorenzini Chafariz_de_dentro Cassida_kinabaluensis Castillo_de_los_Aguiló Baloghia_lucida Bakerantha Año_137_adC Azteca_Motorsport Campeonato_Europeo_de_Natación_de_1958 Camarillas Bedrich_Všemír_Berchtold Broderick_Crawford Catalburun Buru_Lan Biblioteca_nacional_y_universitaria_de_eslovenia Castillo_de_Alba_(Zamora) Benjamín_Hill Carlos_Rojas Año_273 Baron_haussmann Carreras_(Arecibo) Benjamín_Listillo Bustinza_(Santa_Fe) Cestrum_latifolium Barrio_seré

html map