Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Olivier_Kahn Olimpiada_de_Mexico Península_Seward PS2_Linux Palacio_de_Eventos Notacion_visigótica N.T.Sauss. Negrito Osvaldo_Hiriart Noyers-sur-Jabron Pla_del_Panades Nardosmia_japonica Polygonum_maritimum NGC_2936 Partitu_di_a_Nazione_Corsa Pont_Charles_de_Gaulle Op_cit Neurociencia_del_comportamiento Organos_linfoides Never_Enough_(cancion_de_Epica) Nava_(estructura_geomorfológica) Pepete PCCC PZL_W-3_Sokoł Paiguano Organización_municipal_de_Espana_durante_el_régimen_franquista Pablo_Oré Pilar_de_Eliseg Paz_Martínez Phyllitis_scolopendrium Numbers_(Lost) Mycena_haematopus Neulette Museo_de_Arte_Moderno_Dominicano Paises_recientemente_industrializados Pasteurización Nouart Paradoja_de_Condorcet Peter_Papp Paul_Huston Phonotimpus Patinaje_artistico_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Sapporo_1972 Período_sinodico Pervaporación Pelotón_5.0 Orthotheciella_varia PepsiCo_Internacional Napoleonaeaceae Parazygia Neviglie Now_is_the_Time Pauma_Valley Playa_de_los_estudiantes Pedro_Luis_Tamayo_Tornadijo New_York_Film_Festival

html map