Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Seijalbo Soñar_no_cuesta_nada_(película_de_2006) Sokoto Síndrome_de_boca_quemada The_Kingsmen Sistema_Generalizado_de_Preferencias Sotillo_de_boedo Sector_7_G Sitzungsber._Kaiserl._Akad._Wiss.,_Math.-Naturwiss._Cl.,_Abt._1. Selección_nacional_de_atletismo_de_Espana Starlette_(desambiguación) Seleccion_de_Futbol_de_Aragón The_Alphabet_Murders Tendon_de_Aquiles Sacacorchos Stuckey Saint_Pourcain_sur_Besbre Théodore_de_Béze Tilden_(Illinois) Sinfonía_n.º_14_(Shostakóvich) Selinum_razulii Sava Stridsvagn_103 São_Cristovão_e_São_Lourenço Torneo_Apertura_2008_(Guatemala) Solomon_(Arizona) Salvador_Valeri_i_Pupurull Thomas_M._Anderson Saint_Michel_d'Ouenzé Templo_de_las_Piedras_Paradas Siguenza Serguéi_Mijailovich_Eisenstein Segunda_Republica_espanola_en_el_exilio Thylatheridium Traboule Salonica Senefeldera_inclinata Sogüerba_(Soborbal) Serniera Tenis_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Atenas_2004 Teoría_de_grupos Tierra_de_Sannikov Saint-Georges-Haute-Ville Street_Fighter_(USA) Swida_alba_subsp._stolonifera Saint-Jean-de-Maruejols-et-Avejan Sansac_de-Marmiesse Tania_Gener Tipp_Ex Saint-Sixt San_Cristóbal_(Republica_Dominicana) Sao_Carlos_(São_Paulo) Sebastian_Pereyra Tambon The_Legend_of_Kage

html map