Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Chichey Chinchulin Condado_de_Craven Commiphora_rugosa Versión Variables_hidro_meteorologicas Aeropuerto_Internacional_de_Los_Rodeos WW_Aurigae Aito_García_Reneses XXIII_Jornada_Mundial_de_la_Juventud_Sidney_2008 Ciclon_Bhola Ada_euodes Alchiba Adrián_Ezequiel_Yospe Aderus_barrerai ASD_Napoli_Calcio_Femminile Vinos_kazajos Achelousaurus Valls_d'Aguilar Yumemiru_yōni_nemuritai Control_Data_Corporation Vasilij_Pavlovic_Zubov Zinacantán Cianuro_de_amonio Volmerange-lès-Boulay Aidomene Club_Deportivo_Cobresol_FBC Val_d'Ille_U_Classic_35 Agateador_comun Claude_Berri Chrysolina_zamotajlovi Weider Acer_pictum_var._truncatum Alcaldes_de_Valparaiso Villa_Yapacani Aeropuerto_Internacional_Venustiano_Carranza Chelyorchis_ampliata Alceu_Collares Cicuta_acuatica William_J._Beal Conan,_el_barbaro_(pelicula) Academia_Superior Cinnamomum_erectum Aerospatiale_matra Condado_de_Whitfield_(Georgia) Weepinbell Condado_de_Cape_Girardeau_(Misuri) Via_Colectora_Y_de_Pasaje-Pinas-Y_de_Zaracay Chinchemolle Condado_del_Rivero Abadía_de_Scone Chilita_herrerae Conspiracion_judeo-masonico-marxista Clan_de_Escocia A_Law

html map