Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

H.E.Gates Antofagasta_PLC Avenida_J_(linea_Brighton) III_Cumbre_América_del_Sur-Países_Árabes Auvilliers_en_Gâtinais Historia_de_Riosa HMS_Hermes_(R12) Arp Antonio_de_Montesinos Associazione_Calcio_Chievo_Verona Hist._Soc._Roy._Méd. Historia_de_manlleu Asociación_Femenina_de_Tenis Anton_Goering Anones_(Naranjito) Héricourt_(Paso_de_Calais) Angel_Pestana_Nunez Herba-savina Mladen_Colic Huercal_de_Almeria I_tele Hoyocasero_(Avila) Antonio_Espejo Art_Larsen Morragute Moving_On I'm_a_Little_Teapot Harald_ii_de_noruega Hombre_Escorpión Arnieres_sur_Iton Guerras_del_Golfo_Persico Héroes_Del_Silencio_(grupo) Hardstep Ministro_de_Educacion_de_España Astérix_y_Obélix_XXL Monster_Monster HD_184499 Awada Antônio_Carlos Arkadi_(monasterio) Antonio_Cauleas Autopista_del_sur_de_tenerife Moacir_Barbosa Heteromycteris_hartzfeldii Honck. Hypostomus_wuchereri Apti_Magomedov Athemellus_schneideri Antonio_de_Sotomayor Andres_José_Túnez Guillermo_Castillo_Bustamante Monolepta_fuscipennis Atletico_san_josé_promesas Aquarel Apio_Claudio_Pulcher_(cónsul_79_a._C.)

html map