Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Hyōhō_Niten_Ichi-ryū Grumman_F4F_Wildcat Auke_Hettema Guerras_Xhosa Apócope_en_castellano Moltrasio Hundimiento_de_tierra Austur-Húnavatnssysla Guazu_Cua_(Dpto._Ñeembucú_Paraguay) Ano_344_adC Mount_Joy_(Pensilvania) Asnieres_sous-Bois Henodus Ano_995 Atticora Hartrandt_(Wyoming) Ministerio_de_Medio_Ambiente_y_Medio_Rural_y_Marino_de_Espana Mistol Mundial_de_Rallies Movimiento_peristáltico Archipielago_de_Bisayas Aparicions_marianas Mmva Idioma_mopán Astros_de_ciudad_juárez Hylophorbus_picoides Montes_Abruzos HD_148379 Guitarra_séptima Auðr_(reina_consorte) Muhammad_Ayyub_Kan Analí_Cabrera Avenida_Flushing_(estación) Auberville_la_Manuel Angel_Ibanez Hélder_Marino_Rodrigues_Cristóvao Arrondissement_de_Bergerac Automovilistico Hardin_Cachidiablo Arturo_Boyacá Historia_de_la_Union_Civica_Radical_los_años_1990 Hacienda_de_la_Noria Hymenochlaena Andrei_Kursánov Arboretum_de_Jouéou HMS_Neptune_(1909) Apophylia_clavicornis Anarquismo_social_o_anarquismo_estetico Mordellistena_geronensis Apoditrysia Ida_Crowe_Pollock Antonio_de_otermin Habenaria_densiflora Historia_de_la_universidad_de_antioquia Monteria_(Colombia)

html map