Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Ing._Jorge_Matute_Remus Uribia Tso_Ngonpo Reino_de_Westfalia Infecciones Ruta_de_los_Nazaríes Robert_Doornbos Tribu_romana Rhus_cotinus U_S._Marshals_(película) Fuentepelayo_(Segovia) Robledo_del_Mazo_(Toledo) General_Castelló Fresne_lès-Reims U.S._Food_and_Drug_Administration Gabriel_Moyano Iglesia_de_Ichuac Gaspar_de_Zúñiga_y_Acevedo,_conde_de_Monterrey Iglesia_de_la_Santísima_Trinidad_(Caracas) Restless_(canción_de_Within_Temptation) Túnica_albugínea Iglesia_de_San_Ignacio_(Medellin) Ugashik_(Alaska) Independencia_(probabilidad) Fútbol_en_los_Juegos_Panamericanos Galeodes_anatoliae Munogrande GJ_1214_b Remigio_de_reims Gastronomía_de_Salta GJ_146 Municipalidad_de_plasnica Ruta_de_señalización_Notch Indie_(música) Municipio_Monseñor_Jose_Vicenti_de_Unda_(Portuguesa,_Venezuela) Iglesia_de_Santa_Maria_(Alicante) Iglesia_de_San_Martín_(Briviesca) Ruta_Nacional_272_(Argentina) Rudbeckiinae Municipalidad_de_Dojran Tron_Øgrim Universidad_de_Madras Ruvo_di_puglia Municipio_de_Florence_(condado_de_Hand,_Dakota_del_Sur) Municipio_de_Aporo_(Michoacan) Triosence Ulrike_Meyfarth Fundacion_Jaime_II_el_Justo Municipio_5_Faucette Rene_Passet Gallipoli Revolucionario_americano Iglesia_y_Convento_de_Santo_Domingo Municipio_de_Mendota_(condado_de_LaSalle,_Illinois) Municipio_de_Fulton_(condado_de_Davie,_Carolina_del_Norte)

html map