Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Boigny-sur-Bionne Binburrum_ephippiatum Benjamin_chilley_campbell_pine Björk_gudmundsdóttir_&_trió_gudmundar_ingólfssonar Betula_kossogolica Bandera_de_Lara Campo_del_Sequiol Bronagh_Waugh Caborana Cementerio_General_de_Concepción Caminos_Morisco Candidatura_de_Moscú_a_los_Juegos_Olimpicos_de_2012 Carabobo_(subte) Base_Aérea Caesar_Augustus Carlos_Isamitt Cerbère Castillo_de_El_Castellar Cactus_undulosus Bolmir_(Cantabria) Bastion_host Bolívar_(moneda) Bruno_Pezzella Bf_109G_2 Caton_en_Utica_(Paisiello) Cerdaña Bob_Frank_Rule Cascabela_thevetia Bad_Boys_(canción_de_Wham!) Brühlsche_Terrasse Chamartin_(Avila) Boum_Boum Carlos_VII_el_Victorioso Bemsetia_paniculata Carbon_de_leña Baladă_si_joc Bitburger Bosque_de_los_Trolls C.West Catch_phrase Bimbo_(españa) Barranco_de_Santiago Cadaver_exquisito_primera_edición Bagnols_en-Foret Bernardo_Francisco_de_Hoyos Bar_Paly Casa_de_Eorl Beehive Cerbère Boffles Callistemon_citrinus Barbara_Sydney_Parris Cardinea Bahía_de_Bandon Bosanski_Brod

html map