Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Tagliatelle

Tagliatelle (tagliolini, reg. taglierini – z wł. tagliare – ciąć) – klasyczny włoski makaron z rejonu Emilia-Romagna w kształcie długich, płaskich wstążek o grubości ok. 2 mm i szerokości 0,65-1 cm. Kształtem przypomina fettuccine, lecz jest od niego szerszy.
Tagliatelle podaje się zwykle z sosami, zazwyczaj z bolognese.

Legenda głosi, że tagliatelle zostało stworzone w okresie renesansu przez Zefirano, utalentowanego szefa kuchni, który został zainspirowany fryzurą Lukrecji d'Este ułożoną z okazji jej ślubu z Annibale II Bentivoglio (synem Giovanni II Bentivoglio) w 1487 roku. Potrawa została nazwana tagliolini di pasta e sugo, alla maniera di Zafiran (makaron tagliolini z sosem alla Zafiran) i podana na srebrnej tacy.
Niekiedy początki tagliatelle łączy się z weselem bardziej znanej Lukrecji Borgii i Alfonsa I d'Este (1501).
Anegdotyczne początki tego makaronu są zapewne jedynie wymysłem bolońskiego rysownika i satyryka Augusto Majani z 1931 r.

Z czasem tagliatelle zyskało znacznie mniej wyrafinowaną tradycję jako potrawa spożywana przez prostych ludzi.

El_Bajío_(México) Flavigny-sur-Ozerain Ensenada_off_road Floriano_(Piaui) El_Paraíso_(serie_de_televisión) Erschmatt El_jardin_de_los_pitufos Estacion_de_Líria_(Renfe) Explicación_cientifica España_en_el_Festival_de_la_Cancion_de_Eurovision_2002 Elecciones_presidenciales_de_Gabón_de_2009 Francisco_Gonzalez_Rodríguez Francesco_Calcagno Escuela_Nocturna_para_Obreros_de_la_Construcción Ermita_de_Nuestra_Señora_de_la_Peña_de_Francia_(Zamora) Fermentacion_acética Escuela_Nacional_de_Bellas_Artes_(Honduras) Empleadas_del_hogar Ffynnon_Garw Expedición_Real Eslovenia_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Verano_2008 Etxabarri Elaeis_guineensis_var_albescens Estadio_Fragata_Presidente_Sarmiento Ernest_Seillière Enfermedades_metabólicas Francisco_Marín_Recabarren Escuela_de_Berlín_de_musica_electronica Erodium_subalbidum Esporo Euphorbia_pilulifera_var._discolor Escuelas_de_llanteno Epoca_del_Campeonisimo_(Club_Deportivo_Guadalajara) Football_League_One_2010/11 Epactionotus_gracilis Escuela_Canonigo_Jose_Cardijn Enredos_de_familia Esparto_basto Finlandia_en_los_Juegos_Olimpicos Fourneaux_le-Val Filiberto_Villalobos_Gonzalez El_Artista Folk_psicodélico Fernando_Lorefice Estacion_Corinthians-Itaquera Encantados Eugene_Gordon_Lee Fight_Night:_Round_3 Estación_de_Calicasas Espinosa_del_monte Estación_de_Lutxana Forges_(Orne) Egon_&_Donci Experimento_de_materiales_de_la_Estacion_Espacial_Internacional Estacion_City_Bell

html map