Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Penne, Penne Rigate

Penne – makaron typowy dla kuchni włoskiej, pochodzący z południa Włoch. Ma kształt rurek, które mogą być rowkowane (penne rigate) lub gładkie (penne liscie). Podaje się go np. z owocami morza lub z pesto.

Lato Jardín_Botánico_de_Marin_Bolinas José_María_Moncada Julian_Gonzalez_Salomon Lead_(Dakota_del_Sur) La_Chapelle-Bouexic Jose_Maria_Calvino Jörg_Müller Lista_de_episodios_de_Policias_en_el_corazon_de_la_calle Kirguizistan Jiří_Krejčík Instituto_Tecnologico_Superior_de_San_Luis_Potosí_Capital Kanariya Laverne_(Oklahoma) Lilium_formosum Jean_Louis_Fousseret Javier_Ibarra Journal_de_Genève La_Lande_Saint-Léger Josep_Maria_de_Sagarra_Àngel Jedi_Bendu Lenguas_griegas International_Code_of_Zoological_Nomenclature La_Tour_Martillac Itamae Leontyne_Price Kana_(álbum) Les_Alleuds Joe_Holup Kitáb-i-Iqán John_Adams_(desambiguación) Isidorito Laguna_de_bacalar La_Chaulme Karl_Philipp_Principe_de_Schwarzenberg Kisarazu_(Chiba) Jose_Gutiérrez_de_la_Concha Leopoldo_Garcia-Alas_Urena_«Clarin» Ivatán Jorge_Páramo Juan_Pablo_Carrasco Jose_Sanchez_Rojas Jose_Antonio_Pavón_y_Jiménez Lista_de_papas_(san_Malaquías) Jan_Suchopárek Joan_Perucho_i_Gutierres-Duque Javier_Mariategui Jose_Ramon_Guizado La_Casona_(Reinosa) Lenín_Moreno_Garcés La_Rana_Gustavo Lenguas_yokuts La_cuyaca La_encrucijada_de_Lisa Karreriidae

html map