Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Penne, Penne Rigate

Penne – makaron typowy dla kuchni włoskiej, pochodzący z południa Włoch. Ma kształt rurek, które mogą być rowkowane (penne rigate) lub gładkie (penne liscie). Podaje się go np. z owocami morza lub z pesto.

Jean_Lemaire Irano-Turánica Leonide_Massine Joaquín_D._Casasus Itsu_no_Manika_Shoujo_wa José_Batlle_y_Ordonez La_flor_de_Hawái José_Alvarez_de_Toledo_y_Acuña Jerarquia_de_la_Iglesia_Católica Jacob_Epstein Jean_Jacques_Sempé Lake_Summerset_(Illinois) Laponia_Finesa Jerónimo_Ripalda Jorge_David_Bolaños_Villacorte Laguna_del_Maule Jesús_Lopez_Carril L_21 Libra_siria Licuacion Jacamar_frentiazuloso Jesús_Díaz_mártir_de_Uruapan Izpisua Isabel_Flores Invernaderos_Municipales_de_Sens Inter_Playa_del_Carmen Leucosalpa Leioa_(Metro_de_Bilbao) Ixora_americana J_C_Penney_Company,_Inc. Jeepney Jose_Celsi Jardin_Botánico_Humboldt Isla_Hooker Katsuya_Jonouchi Johann_Nikolaus_Böhl_de_Faber Juan_Carlos_Ávalos John_Doe_(serie) Kullunā_li_l-watan_li-l-ulà_li-l-`alam LEMO José_Martínez_Tornel Lawrence_de_Arabia_(cancion) José_Pardo Jardín_Botánico_de_Pierre_Fabre,_La_Michonne Interés_bancario La_Roche_des-Arnauds Liga_de_fútbol_de_Surinam Joaquín_de_Oreamuno_y_Munoz_de_la_Trinidad Jose_María_Millares_Sall Lemmings Jardín_Botanico_de_la_Universidad_de_Helsinki Juan_Pablo_Figueroa Isla_Gabriola Jon_Kalman_Stefansson Junta_de_representantes_de_buenos_aires

html map