Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Sociedad_Economica_de_Amigos_del_País Saint_Claude Terapia_Conductual_Dialéctica_(DBT) Saltos_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Ámsterdam_1928 Tithymalus_villosus Telen Santiago_Baja_California_Sur Sitio_de_Huajuapan Telecíes Shooting_Stars Teatro_de_las_Bouffes_Parisiens Teach-In Salvia_lineatifolia Secretaria_de_Recursos_Hidráulicos_(Mexico) Simbolo_(lenguaje) Terapia_primal Sejong_el_Grande Sinfonía_n_5_(Arnold) Stylosomus_nepalicus Torneo_Sudamericano_de_Básquetbol_de_1935 Tany_Pérez Saint_Euphraise-et-Clairizet Suenos_de_un_seductor Silbón Television_en_1996 Seizo_Suzuki Superliga_de_Eslovaquia_2001/02 Sinfonia_n.º_15_(Mozart) Sitio_de_Málaga São_Bras_dos_Matos_(Mina_do_Bugalho) Toxiferina Tom_Veelers Talleres_Zaragoza Templo_Emanuel Sac_Cuc Suances Sociedad_de_Geografia_de_París Santiago_Rodas Saint-Max Sascha_Konietzko Stan_Albeck Templo_de_takatori Todos_juntos_y_muertos Synovia Trapacaballos Senorío_jurisdiccional Sinagoga_de_Worms Segrea Teleno_(desambiguacion) Transportes_Urbanos_de_Zaragoza Sareb Sinfonía_n.º_5_(Miaskovsky) Saint-Sorlin-de-Morestel Terremoto_en_Haiti_de_2010 The_Confidential_Agent

html map