Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Saint_Gilles_des-Marais Sebastian_Romero_Radigales Saint_Germain-la-Campagne Saint-Mard Selección_nacional_de_fútbol_de_Malta Sociedad_General_de_Aguas_de_Barcelona,_S.A. Sebilj Schiltigheim Senderos_de_gloria Torteros Semidios Serrania_Conquense Servius_Tullius Salvador_Sediles Samuel_Aba T.Koyama Semeruco Santa_Bárbara_(Antioquia) Salvia_filamentosa Thoughts_Paint_the_Sky Saguarzo_negro Sainte_Preuve Tantowi_Yahya Sansevieria_angustiflora Stephen_McNally Transformación_social Toluquilla,_Tlaquepaque,_Jalisco,_Mexico Seleccion_de_futbol_de_Sint_Maarten Sturisoma_kneri Slickville_(Pensilvania) The_Night_Out Sweave Tara_(etnia) Tierra_de_nadie_(desambiguacion) Sūta_Gosvāmi Transit_Research_and_Attitude_Control Señal_de_emergencia_(vehiculos) Tiron_de_fuerza Satureja_clamintha_var._nepetoides Síntesis_de_Stollé Thievres_(Paso_de_Calais) Sonrisa_de_duchenne Transformada_de_Möbius Sardina_de_río Sudario Salsa_BBQ Theatrum_Orbis_Terrarum Timo_Kotipelto_and_Jani_Liimatainen Sebastian_Fernandez_Miglierina Torneo_de_Chennai_2010 Tenis_en_los_Juegos_Mediterráneos_de_2009 Secuencias_complementarias Sagisi Sistemas_de_segundo_orden Silvio_en_El_Rosedal

html map