Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Cantón_de_Mézières_en_Brenne Brisas_del_Torbes Central_(Utah) Black_Roses_(álbum_de_The_Rasmus) Brincones_(Salamanca) Centro_Español_de_Derechos_Reprograficos Bang-a-boomerang Carpione Caja_de_Badajoz Candra_(dios_hinduista) Benjamin_Paz Caraíta Bernardo_guillermo Carlos_Lacoste Batalla_de_mataquito Byrrah Bibliobus Calenzana Carlos_Warnes Carlos_Argentino_Daneri Benito_Lascano Brimstone_Sluggers Batalla_de_El_Alamein Baby_Doll_(comic) Cabezón Bajo_Aragon_Caspe_(fútbol) Bosintang Campo_virgen Bob_dylan_and_the_band_1974_tour Casilda_de_Silva_y_Fernandez_de_Henestrosa Casa_Palacio_del_Canto_del_Pico_(Torrelodones) Baladiyah Bernat_Montagud_Piera Carbono_anomerico Boronia_triphylla_var._latifolia Cantón_de_Zarcero Canal_15_(Buenos_Aires) Busardo_Blanco Béchy Belle_Chasse Batalla_de_Tsjinval Carioteca Cerro_de_los_Mártires Bristol_Old_Vic_Theatre_School CD_Touring Base_de_hidroaviones_de_pauloff_harbor Centro_de_arte_multimedia_de_Moscu Casa_Rosada_(Buenos_Aires) Capitania_de_Guatemala Capitulos_de_Big_X Caldera_de_Pino_Hachado Cerro_Tusa Basílica_de_los_Cuatro_Santos_Coronados Carbonero_cejiblanco Chapu_Brana

html map