Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Mārkanḍeya_Purāṇá Polleri Nas Mycalidae Nudo_suevo Myiagra_inquieta Partidos_politicos Museo_de_la_mujer Pilar_de_la_Horadada Noctilio_albiventris Paseo_de_la_Constitución Peter_Leko My_Chem Pavel_Pogrebniak Neo_liberal Nóvhorod-Siverski Narcoturismo Pelota_de_vaqueta Pelotica Nezel Museo_de_historia_LGBT Parroquia_de_saint_paul_charlestown Plœuc-sur-Lié Pedro_Fajardo_Requesens_y_Zuniga Omar_Piedras Pascagoula_(Misisipi) Oxidos_básicos Pedro_Núñes Neobrotica_tampicensis Myrtus_acuta Niels_Bohr Nina_Persson Posteísmo OJ_Mariano Normalización_vectorial Now_or_Never_(album) Odontotrypes_zhongdianensis Piramides_de_Güímar Nuevo_Estadio_de_Malabo New_Hempstead_(Nueva_York) Nadie_lo_ha_visto Plaza_de_Toros_de_Logrono Poiseul-les-Saulx National_Geographic_World_Championship Parque_Salitre_Magico Nacho_Rubio Orchamoplatus_perdentatus Peccatum Philippe-Francois-Nazaire_Fabre Navassa Pinzgauer Phyllosma Pencat Petrobius_maritimus Paleosepharia_lamrii

html map