Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Psittacanthus_subgen._Aetanthus Mausoleo_de_Adriano Material_refractario Pseudotothyris_obtusa Ramon_Gómez_Valdés Primaria_republicana_de_Oregón,_2008 Mediomatricos Masoncus Recurso_de_Apelacion Pulguero Marmor_proconnesium Miguel_de_Montreal Lucent_Public_License McKinley_(desambiguacion) Lotus_F1_Racing_Team Michael_Winterbottom Manto_(geologia) Quinta_Cumbre_del_BRICS Premios_lucas Marcos_Valcárcel Pyrrhocorax Gran_Premio_de_España_de_1974 Metabolismo_secundario Proyecto_WebM Mazinger_Z Luis_Daoiz Maria_Laura_Leguizamon Michael_Crichton Raúl_Ricardo_Alfonsín M_U._The_Best_of_Jethro_Tull_Vol_I Reacción_enzimática Los_festivales_de_jazz_de_Almeria Lockheed_C_5 Pteris_inaequilateralis Ramazan_Ozcan Regulacion_Automatica Media_Pro_Com Pterodes_forsteri Pyragma Quercus_nigrescens Mililani_Town_(Hawai) Mancha_Alta_Albacetena Páramo_de_Ettin Lucanus_thibetanus_thibetanus Lucio_Casio_Longino_(consul_127_a._C.) Recluta_¡yo! Longitarsus_hoberlandti Pseudolaguvia_muricata Línea_de_la_7_Avenida-Broadway Pseudobagarius_alfredi Luz_del_norte Marigny_lès-Reullee Puntiagudo Los_Villares_(Jaén) Línea_1_(Urbanos_San_Roque)

html map