Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Atletismo_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Sydney_2000 Homalachna Modulación_en_tipografia Arabis_brownii Auvernes Mitteldeutscher_BC Aquila_(1942) Arnau_(banda) Anna_Perera Arroio_do_Meio Arrondissement_de_Metz-Ville Mula_(localidad) Hericourt_(Alto_Saona) Góspel Anupam_Kher Historia_de_al_Ándalus Andrés_Alexándrovich_Románov Ibn_Khaldoun Ian_Pooley Honda_S-MX Ibis_nipón Hedinia Mousa Antipatro_de_Cirene I,_(Annoyed_Grunt)-Bot Güenoa Ariel_Martínez I_distrito_electoral_federal_de_zacatecas Ardilla_persa Minazuki Hysterocrates_maximus Humberto_Rivas_Mijares Hakata-ku Hilarión_Alfeyev Monasterio_de_San_Martín_de_Castañeda_(Zamora) Mommes HMSC_Aurora_(1914) Angrois Anton_Webern Apolinar_Castillo HMS_Agamemnon_(1879) Haworthia_venusta Aphthona_lacertosa Hola_Susana Hierba_sardinera HCO Antonio_Manuel_Sánchez_Gómez Arteria_umbilical_unica Anjjeperura_Smenkara Moneda_(estación) Monumento_a_Fernando_el_Católico_(Zaragoza) Mirlo_boliviano Guillermo_II_de_Inglaterra Monovolúmen Hyporhagus_mulleri

html map