Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Montigny_(Loiret) Atarfe Antón_Rodríguez_García Annon_In_Gelydh Aventuras_en_panales Guillaume_Rondelet Análisis_bioenergético Arte_de_Oceania Astracantha Monumento_a_Los_Heroes_(Bogotá) Molina_articulata Autódromo_termas_de_río_hondo Municipalidad_de_Aizkraukle Miro_III_de_Cerdaña Angel_Torres_Sanchez Hexamina Arroyo_saladillo_(santa_fe) Hispano_SNORA_y_SURA_D Historia_militar Hexápolis_dorica Australian_Orchid_Research Archakebia Arteria_maxilar_externa Historia_desde_abajo Idioma_hatico Harpalii Atolon_huvadhoo Hispana_Esperanto-Junulara_Societo Halcones_de_Xalapa Astragalus_epiglottoides Hermann_Johansen Guerra_Samia Andrés_Soriano_y_Roxas Atajacaminos_ala_negra Antimo_vi_de_constantinopla Hipsométrico Austria_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Atenas_2004 Guerra_económica_en_Uganda Molenbeek_Saint-Jean Anoda_cristata_var._brachyantha Mours_Saint_Eusebe Aurrera_(desambiguacion) Hne Moura_Morta_(Castro_Daire) Arkan_Simaan Astragalus_oxyglottis_var._psiloglottis Herbert_A._Hauptman Historia_de_la_Informatica Mortadelo_y_Filemon_-_100_años_de_cómic Anemone_grandis Anidrytus_unicolor Atanzón_(Guadalajara) Gualjaina Hamadryas Mr_Bones

html map