Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Espina_de_invierno Estrella_del_Mariscal Essential_Mixes_(Avril_Lavigne) Eleccion_presidencial_de_Chile_(1876) Espurio_Verginio_Tricosta_(consul_456_a_C_) Escles Eduardo_Moreiras Encelia_canescens_var._oblongifolia Espana_en_el_Festival_de_la_Cancion_de_Eurovision_2004 Francesco_Dal_Co Ernesto_Martens_Rebolledo Etude_Op._25_nº12 Etheostoma_striatulum Escudo_de_Oregon Escultura_gótica Fernando_Onega Esclavitud_en_la_antigua_Grecia Enrique_Royo Exedra Estación_Ferroviaria_de_Barreiro_(Sur_y_Sudeste) Francisco_Martin_(desambiguacion) Fortificación_de_la_Bahia_de_Algeciras_en_el_siglo_XX Etiqueta_(desambiguacion) FSC Estados_de_México Elecciones_presidenciales_de_Polonia_(2000) Feerseva FBR Evaristo_Fernández_Blanco Ensenda_Lulworth Forges_les_Eaux El_Paraíso_(El_Paraíso) Fire_fox Ervin_Lazár Emilio_Azcarraga_Vidaurreta Epidendrum_avicula Fast_and_Furious_5 Empodisma Estiramientos_Analíticos_en_Fisioterapia Elecciones_estatales_de_Baja_California_Sur_(2008) Elfo_doméstico Forni_di_Sopra Federación_Nacional_de_Republicanos_e_Independientes Felix_Lasso Epipogium_aphyllum_var._stenochilum Elecciones_generales_del_Reino_Unido_de_1950 Etnografia_de_Mexico FOAF Estacion_de_Entença Emperadores_de_Japon Elecciones_neerlandesas_al_Parlamento_Europeo_(1999) Espiritu_liberal Elecciones_irlandesas_al_Parlamento_Europeo_de_1994 Federico_I_de_Baden El_programa_final_(película)

html map