Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Jesús_Vásquez Jimmy_Snuka,_Jr. Korösfo Isla_Boayan John_Smith_botanico Lista_de_capitulos_de_el_espectacular_hombre_araña Is_Pain Isla_del_Ciervo Karembeu J._Bot. La_Neuville_du-Bosc Kosmos_275 Las_Aletas Jose_Quiroga_Suárez Josep_María_Guzmán_Canas Jose_María_Muriá_Rouret Juan_de_Santo_Matia Isla_Caja Juan_Carlos_Garcia_(musico) Juanito_(Juan_Gomez_González) Jackson_United Kosmos_311 Lamotte_Warfusee Ley_Fufia_Caninia Jean_Cavaillès John_Strong James_Rumbaugh Juan_B._Justo Kilómetro_115 Juan_Pablo_Avendano La_saga_negocio_de_familia Latinizacion La_Push Jose_Pedro_Montero Leopoldo_III_de_Lippe Linea_Ronda_del_Centro_(Rosario) Jose_Ibanez_Marín Lidlidda_Ilocos_Sur Invasión_(serie) Lenguas_oshiwambo Inutil_insistir La_fiesta_nacional Juan_Villar_Prado Le_Bosc_(Herault) Irish_Soft_Coated_Wheaten_Terrier Laura_Lee James_Murphy Justin_Raimondo Leptailurus_serval Kickball Lista_de_ciudades_de_Cadiz Lithosciadium Jaume_Calbeto_i_Baralt Lafresguimont-Saint-Martin Levantamiento_del_velo

html map