Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Euphorbia_amygdaloides_subsp._amygdaloides Expulsión_de_los_judíos_de_Espana Eterno_retorno_de_los_idéntico Erica_riojana Festival_de_la_Cancion_de_Eurovisión_2008 Epsilon_Cassiopeiae El_sueño_de_los_justos Eloy_Palacios Enrique_Gómez_Carrillo Esteatohepatitis_no_alcoholica Fiesta_del_Corpus_Christi_(Robledo_de_Chavela) Elisabet_Salom En_kvall_i_juni Esautomatix El_Adelanto_(Jutiapa) El_Mariscal_Juan_Crisostomo_Falcón El_Consul Eric_Marcus Escritura_Acrofonética El_astronauta_(película) Ergom_Plastiche_Materie Elecciones_regionales_atipicas_de_Bolivar_(Colombia)_de_2010 El_secreto_de_los_abbott El_fallo_positivo Escuchas FFC_(desambiguación) Estacion_de_Caceres Estado_Portuguesa Ello_yo_y_superyó Eeyore_(Winnie_the_Pooh) Federacion_de_Fútbol_de_Serbia Ferrocarriles_de_la_generalidad_valenciana FK_Napredok_Kičevo Erika_Zaba Elecciones_al_Parlamento_Europeo_en_Suecia_(1995) Estación_de_l'Aldea_Amposta Expulsion_de_los_judíos_de_Coro Enzima_de_restricción Faramundo Francia_en_la_Copa_Mundial_de_Fútbol_de_2002 Final_Fantasy:_Legend_of_the_Crystals Et_al Eldiae El_golpe_del_pajaro Francisca_María_de_Borbón Elisa_Rego_(álbum) Electro-pop Eduardo_Palanca_Asensi Estadio_Vélez_Sársfield Estornino_de_Mozart El_enemigo_publico Flagelo_(desambiguación) Fecha_probable_de_parto En_Vivo_en_Ginebra Francofono

html map