Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Asparagus_officinalis_var_oxycarpus Antonio_Alvarez_Perez Movimiento_de_las_Cien_Flores IEEE_802.11a Avenida_desiderio_garcia_(talcahuano) Astragalus_penduliflorus Arco_romano_de_Beja Arteria_del_bulbo_del_vestibulo Ayvu_Rapyta Arnoldo_Martinez_Verdugo Helleborine_corallorrhiza Autovias_interurbanas_de_España Arborophila_brunneopectus Antonino_Sganga Arcera_(Cantabria) Milula Himyarita Andropogon_citrosus Ano_750 Herbología Haveri Idioma_espanol_en_Africa_Asia_y_Oceania Arquitectura_de_Egipto HHN Holden_Arboretum Monthly_GFantasy HD_216803 Hermandades_Obreras_de_Acción_Católica Guillem_Feixas_Viaplana Hennig_Brandt Habitat_natural Attilia_Boschetti Asistencia_gravitacional Gyrostemonales Halže Anodización Auxelles-haut Asociación_de_Fútbol_de_China Harry_F._Byrd,_Jr. Argenton-sur-Creuse Huercal_overa Hormigaz Ibn_al-Haddad Monasterio_de_Santa_Ana_(Jerusalén) Aviación_virtual Morteros_ignífugos Astragalus_tragacantha Guerra_austro-turca_(1787-1791) Idioma_candoshi-shapra Herminio_Iglesias Hidruro_de_nitrógeno_(III) Antropologia_linguística Archoleptoneta Mira_quien_baila_(Univision,_temporada_1) Armenia_(nombre)

html map