Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Campo_de_concentracion_Natzweiler_Struthof Central_Nuclear_H.B._Robinson Casa_de_los_Mayans Bicromato_de_potasio Centro_de_Seguridad_Maritima_Jovellanos Castillo_de_bayuela Candela_estándar Bamboula Celtic_Football_Club Celular_inteligente B_and_E Barbus_strumicae Base_Aérea_de_Al-Dhafra Campeonato_Mundial_de_Lucha_de_1990 BMW_700 Bassano Castalia Caritas_Española Batash Baldolini Bayard Central_hidroeléctrica_Sayano_Shushenskaya Cabañes_de_Esgueva Brujos Carmen_de_Tonchalá Casa_del_conde_olaf Batalla_de_famaillá Caracci Castillo_de_portillo Buenos_Muchachos Cassia_obtusifolia CC_PP Bosque_esclerofilo Campeonato_de_los_Cuatro_Continentes_de_Patinaje_Artistico_sobre_Hielo_de_2000 Casa_de_la_Pia_Almoina Blanqueador_óptico Bítið_Fast_í_Vítið Buttner Br._Bl. Brama_(biologia) Bozcaada Brockhaus_and_Efron_Encyclopedic_Dictionary CYYY Café_de_Colombia-Colombia_es_Pasion Banco_Pactolus Cair_Paravel Caonillas_Abajo_(Villalba,_Puerto_Rico) Celos_(album_de_Celeste_Carballo) Bill_Davis_(baloncestista) Cañada_del_Hoyo Chaetocercus_heliodor C.Blanché Casi_embarazada CD6 Certamen_de_monólogos_ciudad_de_Velez-Málaga

html map