Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Castillo_de_Gyula Batalla_de_venta_y_media Boucoaes Cauro_(Colomera) Barleria_prinoides Benoit_mandelbrot Cashis Balleroy Bartolomé_maría_de_las_heras Celula_muscular Bunaea_alcinoe Benzidamina Canal_Winchester_(Ohio) BRP Bois-Grenier BMW_F10 Carolina_Cano Bandera_de_la_Organización_de_las_Naciones_Unidas Barros_(desambiguacion) Bagad_Landi Cabidos Casa_consistorial_de_alcira Carlos_de_Orleáns_(1459-1496) Carex_fuscocuprea Chamaesyce_garberi Bl_lacertae Carlos_IV_de_Navarra Betinotti Catalada BMC Brit._Cact._Succ._J. Capas Beaulieu_(Ardeche) Castillo_de_Blanes Camara_Regional_del_Comercio_Produccion_Turismo_y_Servicios_de_Valparaiso_A_G Bizén_Fuster_Santaliestra Bandera_municipal_de_Morelia Breban Bosc_Renoult_en-Ouche Belén_(nombre) Blink_Indonesia Catedral_de_San_Nicolás_de_los_Marinos Burraco Años_1320_a._C. Cecil_Terwilliger Castillo_de_la_Raya Baekjeong Canton_de_Lannion Cephaloleia_lojaensis Batalla_de_coracesio Cardenal_diacono Buro_Político Chambo CEEAC Beloved

html map