Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Banco_de_Reservas Capulin_(Nuevo_Mexico) Bob_Arbogast Bernoulli Bellou Bajo_sin_trastes Campeonato_Sudamericano_Sub-17_de_1988 Cassida_aurora Camarana_unica Bystus_pallidulus Benjamín_Núñez Beatriz_guido Batalla_de_Cadiz_(1656) Batalla_de_Winwaed Caulinar Campeonato_Mundial_de_Ciclismo_de_Montana_de_2004 Canal_Alto_de_los_Payuelos Baila!_Al_ritmo_de_un_sueno Bromus_carinatus_var._marginatus CIE_10_Capitulo_I:_Ciertas_enfermedades_infecciosas_y_parasitarias Centinelas_del_Cuerpo_de_Guardias_Presidenciales Batalla_del_río_Órbigo Cecrops Cereus_aggregata CD_Suances Chapo_Guzmán Carola_Fuentes Cantón_de_Vic_sur_Aisne Bactrosaurio Bhágavat_Puraná Catedral_de_Nuestra_Seńora_De_Los_Angeles Baroque_pop Años_1580_a_C Bella_Flores Boristenis Benjamín_Jarnés_Millan Bhagavata_purana Ba_Da_Guan Banda_Blanca Cavaceppi CYMT Black_footed_Rock-wallaby Bangana_sinkleri Canton_de_Durban-Corbieres Běijing_huanyíng_nǐ Chamaesyce_lasiocarpa Biton_pearsoni Batalla_de_cumas Bad_influence Carlos_Peña_González Cantones_de_Sena_y_Marne Cervaria_glauca Cerrillos_(Ponce) Camellon Centaur_(tipografía)

html map