Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Penne, Penne Rigate

Penne – makaron typowy dla kuchni włoskiej, pochodzący z południa Włoch. Ma kształt rurek, które mogą być rowkowane (penne rigate) lub gładkie (penne liscie). Podaje się go np. z owocami morza lub z pesto.

Andy_van_der_meyde Guerra_civil_en_Al_Ándalus Aubigné_(Ille_et-Vilaine) Hydrocyphon_trilobus Argentera_(Italia) Hidrovia Archie_Shepp Hans_Van_Breukelen Gymnosporia Hydrocyphon_auratus Arquidiócesis_de_la_ciudad_Ho_Chi_Minh Haraldskvæði Montoursville_(Pensilvania) HD_6718_b Helena_(DOA) IRT_Broadway_Seventh_Avenue_Line Humberto_Fernandez-Moran Monasterio_de_San_Jaime_Frontanan Apis_(genero) Arroyo_Gardens_(Texas) Antifebrina Mordellistena_consobrina Archidiocesis_Primada_de_Mexico Hermandad_de_la_Borriquita_(Moguer) Guarania Hampstead_(Dominica) Anarcoma Montceau-les-Mines Henry_de_la_beche Anidrytus_gerstaeckeri Moisdon_la-Rivière Armilustrio Antey_Saint-André Arquitectura_contemporanea Mortadelo_y_Filemon_-_Un_topo_y_dos_berberechos HR_2622 Miquel_Villa_Bassols Aoc Hexisopus_reticulatus Mont-Disse Mohammed_Al-Fatil Ministerio_del_amor Guerra_de_Secesion_Norteamericana Axioma_de_unión Monte_Caballar Hermes_rodrigues_da_fonseca Henry_Shaw Historia_de_Andorra HD_222217 Atashin'chi Mokotow Archidona_(Malaga) Ascari_KZ1 Anisete_silvestre Austria_Karnten

html map