Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Palma_de_Ebro,_la Palacete_y_Jardin_de_Ayora Nikoláyevskaya_(Krasnodar) Olaf_el_blanco Partido_Revolucionario_Social_Demócrata Nespreso NiCd Pilosella_thaumasioides Orden_genético Playa_Carrion_(Los_Alcázares) Pilar_da_Bretanha Out_of_My_League Plataforma_S60 Parque_nacional_Celaque Ovidio_Hernandez Otto_de_Rojas Petroica_montanesa Partido_comunista_de_tailandia Pedro_Enríquez_de_Acevedo Pablo_de_rokha Pedro_Madueño Nahum Pabellón_Deportivo_de_Torre_del_Mar Neutron_termico Papel_Periodico_de_la_Habana PC_Engine PHTML Más_allá_del_exorcismo Octavio_Rodrigues_Pato Ontología_del_Actante_Rizoma Palau_de_la_musica Piedras_semipreciosas Piper_Alpha Pedro_Maria_Quemada_Otxotorena New_Year's_Kiss Pagasarri Pinus_chilghoza Okahumpka Omamno Nube_Fénix Norteño Nikki_Fritz Pedernales_(municipio) Necrópolis_medieval_de_Nívar Peyrehorade Neuontobotrys Paralissotes_mangonuiensis Parmenini Petizos Néffer_Kroger NOD2 Pain_(single) Onesíforo_martir Panyu Paseo_de_Reding

html map