Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Carihuairarazo Baldy_Jr. Bulbus_olfactorius Bong Bermejo_(color) Campin_(estacion) Briseño Bartolome_Pérez_de_la_Dehesa Azolla Cacho_de_la_cruz Cañon_del_cobre Bahia_blanca_(desambiguacion) Cesar_Fuentes Barbus_kerstenii Carla_Campra Cartago_en_Espana Base_de_la_Fuerza_Aerea_de_Castle Carlo_Bononi Cerochroa_nigrilabris Cebellina Bernac_Debat Beguine Catedral_de_Tarrasa Chamaesyce_forsskalii Brigham_Young Centro_de_Interpretacion_de_las_Ciudades_Medievales_(Zamora) Bouzy_la_Forêt CD_Baby CAPA Bulos Campeonato_Nacional_1981_(Argentina) Bernard_Lugan Cabrero_(Chile) Bargas_(Toledo) Campeonato_de_Espana_de_Ciclismo_en_Ruta_1985 Cartucheras Carlos_Pena_Gonzalez Bandera_de_Canadá Centro_historico_de_Sighisoara Carlos_Perez_Merinero Campeonato_Mundial_de_Natacion_de_2009 Castillo_Iwakuni Casamiento_en_casa Cambiaras_(album) Cereeae Calidarium Bourg_de-Sirod Banjo_(oso) Black_Box_(banda) Bois_Heroult Aéroport_de_Les_Cayes Callispa_hessei Calle_Union_(linea_de_la_4_Avenida) Categorías_inferiores Calle_163_(línea_de_la_8ª_Avenida)

html map