Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Solibio Sin_la_polonesa...,_¡nada! Teen_Wolf_(serie_de_television_de_2011) Teodocio_Aguirre Tiroxina Spartium_aetnensis Sellos_discográficos Supernatural_(serie_de_television) Spin_(fisica) Solucion_de_Alembert T._N. Shish_kebap Salix_vulgaris Tour_de_Singkarak Stanulus_talboti Stenotarsus_picticollis Teteles_de_Ávila_Castillo Tokugawa_Yoshinobu Satelite_CryoSat-2 Sandra_Mariela_Vazquez Tagarnilla Scissoris Torre_de_Santa_María Secretariado_unificado_de_la_iv_internacional San_Joaquín_(Carabobo) Sokattack_Nikao Screencast Teoremas_de_castigliano Teorias_linguisticas Tendencia_Socialista_Internacional Sergio_Angulo_Bolanos Secun_de_la_Rosa Santa_Elena Saint_Cernin_de-Larche Sacrae_disciplinae_leges Saint_Jean_d'Ataux Stephanie_Salas Semicossyphus_reticulatus Tablillas_de_Pyrgi Salsola_arenaria Terremoto_de_Azerbaiyán_de_2012 Serguéi_Petróvich_Nóvikov Skagen Thonne-les-Près Selección_nacional_de_fútbol_de_Pakistán Tratado_de_Schengen Sinfonía_n.º_10_(Mahler) Salsa_Napoles Tobías_(Animorphs) Susana_Cortés Sclerostomus_trifurcatus Sturmey_Archer The_myth_of_national_defense Santos_Católicos The_Irish_Times

html map