Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Maritza_Sayalero_Fernandez Precalculo Miguel_Ángel_Sainz Premio_Kalinga Provincia_de_Yatenga_(Burkina_Faso) Quinta_disminuida Psammoecus_bhutanicus Microrregion_de_Uniao_da_Vitoria Manderlay_(película) Gonchigiyn_Bumtsend Maxillaria_barringtoniae Milan-San_Remo_2005 Lo_que_son_las_cosas,_¿no? Regio_Esercito Martin_Güemes Longitarsus_ferrugineus Pyrethrum_corymbosum Mariano_Gómez_y_Guard Ludovico_Lana Mansion_diabolica Manuel_Neila Quamoclit_lobata Rally_Dakar_de_1980 Massachussetts Manchego_Club_de_Futbol Premio_Nobel Lotus_sericeus Microglanis_garavelloi Mercado_de_la_gasolina Mario_Abadia Region_biogeografica_mediterranea Recologne_les_Rioz Lorenzo_Dominguez_(escultor) Reducin Graboski RACI MK9 Pueraria_bodinieri Pymol Quang_Le Punta_del_Nao Presidente_de_la_Corte_Suprema_de_los_Estados_Unidos Póvoa_do_Concelho Rally_Targa_Florio Greta_Schröder Manuel_Gómez_Pereira Maquina_de_fotos Raiz_benedicta Live_Nation_Entertainment Mediolanum_Forum Merida_(Mexico) Primera_división_mexicana_Apertura_2007 Privado_de_Mende Pumas_XV Línea_McMahon

html map