Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Catedral_de_la_Ascensión Carlos_Spencer Bot._Mater._Gerb._Inst._Bot._Zool._Akad._Nauk_Uzbeksk._S.S.R. Castilla_La_Mancha_Fútbol_Sala Capsicum_frutescens_var._baccatum Baltasar_de_zúniga Brigada_Plus_Ultra Calle_15–Prospect_Park_(linea_Culver) Bulbine Berberis_tricuspidata Banco_de_Fomento_y_Ultramar Bronowski Cahiers_de_Fanjeaux Año_1196 Cancionero_de_Stúñiga Braşov_(ciudad) Bosque_estatal_de_Aguirre Baile_de_la_Era Bienmesabe_de_Antequera Carlos_Hank_Gonzalez Carbonita Cantones_de_Herault Bromus_sterilis Castillo_de_Caernarvon Caulostramina_jaegeri Cerivastatina Béchara_Boutros_Raï Catalina_de_Suecia Caladrius Campamento_Canaima Baek_Minseok Britta_Steffen Boris_Strugatski Brivezac Beverly_Matherne Bariloche CCTV-4 Capizzone Canton_de_Lourdes_Ouest Champrond_en-Gâtine Chacon_Barry Carlos_Sanchez_Cárdenas British_Institution C_R_Atletico_Portuense Carly_Lauren Baronía_de_Quadras Cerrito_(Ñeembucu) Batalla_de_las_Naciones Batalla_de_Yaguarcocha Bernard_Shakey Cenél_nEogain Celas_(Vinhais) Cerro_Palacios Bosia Carlos_Acosta

html map