Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Diego_Gonzalez_Montero_Justiniano Declaracion_de_París Am2901 Distrito_de_Soraya David_Medina_Díaz_de_López Dan_Schneider_(productor_de_televisión) Dniéper_Ucrania Derarimus_rugulosus César_Goncalves_Brito Ecsenius_nalolo Cyclommatus_asahinai Cytisus_linifolius Cylindropuntia_miquelii Alonso_Diego_López_de_Zúñiga_y_Sotomayor An_Angel_at_My_Table Diseno_Publicitario Alejandro_Lerroux_García Donacia_impressa Copa_Mundial_de_Clubes_de_la_FIFA_2008_Cuartos_de_final Echinopsis_scopulicola Damián_666 Copa_del_Rey_de_fútbol_1992-93 Dos_poetas_épicos Corpus_legis Célula_solar Craneado Doudelainville Doriforo Darboux Cúmulo_de_Galaxias_de_Hercules Dinastia_justiniana Copa_Gato_2004 Aleksandr_Pokryshkin Documenta Ecólogo De_Florum_Cultura Cristobal_(nombre) Divina_de_la_Muerte Amilcar_Giscón Distrito_de_Casma Distrito_de_brugg Delgrossi Copa_Internacional_de_Europa_Central Copa_de_grecia Dialecto_montanes Cuatro_Señorios_de_Tlaxcala Eating_Out_3:_All_You_Can_Eat Diamante_Negro_(torero) Coradiocalyx_motorius Ampakina Desideria_Clary Dinastia_chupanida Cuentos_de_ayer_y_de_hoy_(disco) Daniel_de_Alvarado Ebed_Melec

html map