Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

José_Maria_Barreda_Fontes Leoncio_Moran_Michel J_R._R._Tolkien._Una_biografía La_última_canción_de_Bilbo Javier_Losada La_Vall_de_Cofrentes_El_Valle_de_Cofrentes-Ayora Knights_of_the_abyss Institut_Diambars Jose_Ángel_Ortúzar_Formas Jardín_Botanico_de_Goteborg Lago_Göygöl Jeane_Kirpatrick Jardin_Botanico_de_Auckland Kaliningrad_rs_1u/rs-2 Lerchenfeldia_uliginosa Las_grandes_bañistas_(Cezanne) Johann_Strauss_III Jose_Manuel_de_Villena_y_Fernández_de_Córdova Juan_Brenz La_Encarnación_(Honduras) La_ambición_de_Oda_Nobuna Linum_angustifolium_var._ambiguum José_María_Lacunza Jacalteco Jhasmany_Campos Juarez_(estacion_del_metro_de_Guadalajara) Jorge_Luis_Villanueva_Badilla Jessica_Simpson:_Dream_Chaser L'amorosa_menzogna Kiou Jüri_Vilms Intendente_de_Chile Juan_Manuel_Fuentes_(ajedrecista) LEPA Lago_de_walen L'Hopital-Saint-Lieffroy Jose_Miguel_Beñarán Josep_Maria_Espinas L'oro_di_Napoli La_Mona_Jiménez Jørgen_Frantz_Jacobsen José_Manuel_Astorga_Camus Les_Cowboys_Fringants La_Momia_La_Tumba_del_Emperador_Dragon Liceo_José_Victorino_Lastarria Lago_Gusínoye Juego_de_la_Distribucion_de_la_Cerveza Jarek_(Mortal_Kombat) Isla_Wadmalaw Ley_de_linus Legislacion_LGBT_en_America_Latina_y_el_Caribe Lampropholis Leonardo_DaVinci Jilguero_dorado Ley_Federal_de_Alimentos,_Medicamentos_y_Cosméticos_de_Estados_Unidos

html map