Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Abadia_de_zwettl Conus_sennottorum Clesse XQuery Chris_Gascoyne Vorónezhski Wenche_Myhre Cloranolol Academia_de_las_ciencias_de_lisboa Verh._Zool.-Bot._Ges._Wien Absalon_castellanos_dominguez Al_Hilal_Sports_Club_(Benghazi) A_toro_pasado Chloromantis_impunctata Aarlen Commission_scolaire_Marguerite-Bourgeoys Circunvalación_de_Granada Abadia_de_Santa_María_de_Viaceli Villanueva_de_jiloca Afrodizz Clase_22DDH Charlotte_Rampling Vía_Colectora_Acceso_Norte_de_Ambato Charles_Blount_VIII_baron_de_Mountjoy Alachlor Zala_(desambiguacion) Colihue Comeback_Kid Yakov_Yurovski Chênedolle Aethiopis Chthonius_hungaricus Châtenay_sur-Seine Yui_Hongo Constantino_I_el_Grande Abasolo_Guanajuato Adolfo_Nef Walter_Ludewig WWE_SmackDown_vs._Raw_2007 Condado_de_Rockdale Worlds_Collide Alberto_Wagner_de_la_Reyna Aeropuerto_de_flin_flon Cherryvale_(Kansas) Yaşar_Kemal Condado_de_Power Agave_spectabilis Veloy Yū_aoi Cheva Akysis_pseudobagarius Vilarinho_das_cambas Yettem_(California) Claudio_Coello Cirugía_estética

html map