Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Jose_Vargas_Vila Lista_de_capitulos_de_Yu_Yu_Hakusho Lamnifera_pauli La_Malata La_Concorde Iraan_(Texas) Kim_Jaggy Jimmy_Stewart La_Flaca_(desambiguación) Leyes_(Platon) Iñigo_Diaz_de_Cerio_Conejero José_Corral_y_Larre JPC_(emulador) Laguea Lady_Deathstrike Languilayo Jose_María_Lemus Keno_Don_Hugo_Rosa José_del_Carmen_Marin La_clave_está_en_Rebeca La_Haute-Beaume Israel_Roldan Islas_Estelas_(Berlengas) José_Sebastián_de_Goyeneche_y_Barreda Lenguas_kiowa-tanoanas Juana_de_Valois_condesa_de_Beaumont-le-Roger Kashgai La_Iglesia_de_la_Compañia_de_Jesus_en_Segovia Julián_Echeverría Jose_Manuel_Guisado_"Mané" Literatura_en_griego_antiguo Legousia_hybrida Jornadas_regionales_de_software_libre Lake_Bryan Juticalpa,_Olancho Linea_Barcelona-Vilanova-Valls Laufen-Uhwiesen Israir_Airlines Javier_de_Loño_Perez Judea_y_Samaria Listado_de_canciones_de_Westlife Jose_Angel_Buesa Legión_Minervina Izeaux Isabel_de_Castellbó Kintetsu_Buffaloes Lethrus_sulcipennis José_Manuel_Esnal_"Mané" James_Scott_(duque_de_Monmouth) Jornal Isquiotibial Lazcano_(Guipúzcoa) José_Manuel_de_Goyeneche,_I_conde_de_Guaqui Jardín_Botanico_de_Łodź Jesús_Esperabé_de_Arteaga_González

html map