Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Union_Europea_Occidental_(UEO) Up_dharma_Down Ross_Parmenter Gabriel_Arnao_Crespo República_Riograndense G13 Gasteropods Municipio_de_Hollow_(condado_de_Bladen,_Carolina_del_Norte) Inkeri Fye_D._Flowright Trigonuropoda_ulugurensis Reyes_Mauria UIN Fuerte_de_Lahore Geum_rubrifolium František_Čermak Imperio_Vijayanagar Robo_de_Avellaneda Universidad_de_Paris_X_Nanterre Turismo_en_Abruzos Un_rostro_de_mujer_(pelicula_de_1941) Gastronomía_de_Pekín Rockport_(Washington) Galium_anglicum_var._chamaeaparine Ruinas_(Luis_Rigalt) Fuero_de_Santillana_del_Mar_(1427) Rubens_Figueiredo Ghaxaq Globularia Tschat Giuseppe_Kaschmann Sa_Fosca Girls_just_wanna_have_fun_Bohemian_rhapsody Gareca G_099_49 Iglesia_de_Lebény Reporteros Reserva_Nacional_de_Fauna_Andina_Eduardo_Avaroa Gabinete_de_Miguel_de_la_Madrid Municipio_de_Bushnell_(condado_de_Montcalm,_Míchigan) Gamli_gnævadarskáld Impatiens_gagei Municipio_de_Worthington_(Ohio) Municipio_de_Jackson_(condado_de_Harrison,_Iowa) Rog G.I._Joe:_Rise_of_Cobra Tripterygion Rubén_Ramírez_Lezcano Glorieta Geranium_lindleyanum Rol_maritimo SIR Robert_Jammes Universidad_Popular_Jose_Martí Gabriel_III_de_la_Cueva_y_Giron

html map