Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Monchgut Art.-Touv. Arengada Horacio_Cardozo Archivo_General_de_la_Marina_Española_Alvaro_de_Bazán Guy_de_Bazoches Asterix_el_Galo_La_odisea_de_Asterix Andy_Parker Hipotecaria Historia_de_madagascar Himantolophidae Harnosand Hermandad_Dominicana_del_Stmo_Cristo_de_la_Buena_Muerte Happy_Gilmore Another_Cinderella_Story Autonomía_individual Misil_Meteor Montemayor_(Cordoba) Hipolita Arquidiocesis_de_Concepcion Moimentinha Anacondas:_La_caceria_por_la_orquídea_sangrienta Hato_Rey_Central_(Puerto_Rico) Mozelos_(Santa_Maria_da_Feira) Hyundai_Entourage Autovia_gr_14 Area_urbana_de_Medellín Atlantis_luchador ISFAS Hipertricosis_auricular Atlantic_Hockey Ho-tteok Moenkhausia_pyrophthalma Hunting_High_and_Low_(sencillo) Apoplejia Animacion_de_plastilina Idioma_os, Hitopdesha Monedas_de_euro_de_Monaco Arriva Antonio_Mazón_Seva Hari_ścandra Aulacophora_wallacii Associazione_calcio_fiorentina Historia_de_Melena_del_Sur Historia_Moderna_del_Estado_de_Israel Anomalocarídidos Hacia_una_nueva_libertad Hemiodus_sterni Astronauta_fantasma Así_es_la_Vida Guillermo_Chaves_Chaves Hans_Moehrlen Missisipi Guerra_Civil_Europea

html map