Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Gournay_Loize Mayhem_1999 Max_Pfister RCDE Pseudozonitis_brevis Granucillo Manuel_Martinez_Barrionuevo Píceas_azules Lobivia_winterana Manzana_reineta Maria_Nagaya Pretz_en-Argonne Lobelia_prunifolia Maria_Eugenia_Suarez Prueba_de_concepto Loja_(Granada) Los_Guaraníes Macuiltonaleque Matías_Núñez_Malhue Marcapagina Protodiacono Grafito_(cartel) Primera_División_de_México_1991/92 Mariníes MVP_Supercopa_de_Espana Quai_d'Orsay Macropteronotus_hexacicinnus Martires_del_Compas Miguel_Ángel_Benítez_Gómez Gramatica_Cultural Rachida Gonneville-en-Auge Mem._Inst._Sci._Madagascar,_Ser._B,_Biol._Veg. Profetas_del_libro_de_Mormón Radio_de_giro_(ingenieria_estructural) Presa_de_Teton Pterocarya_sorbifolia Merchants_Adventurers Mercado_financiero Rabbí_Cag Mably Raúl_Gañán_Bermúdez Microcosmos_y_macrocosmos Manuel_de_Bernardo_Álvarez Primeira_Divisão Proceso_de_desmovilización_de_paramilitares_en_Colombia Promo_(lucha_libre_profesional) Puerto_Sultán_Qaboos Recreo_(Catamarca) Mahurea_linguiformis Línea_C_3_(Cercanías_Murcia_Alicante) Los_Carlos_(desambiguación) Manobia_bimaculata Ramón_Carnicer Medrano_(subte)

html map