Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Zújar_(Granada) Conferencias_Gifford Ye_Jianying Agedashi_tofu Zaphod_Beeblebrox Acer_itoanum Acedera_comun Valmuel Condado_de_Creek A_barbero Cociente_de_encefalizacion Adrián_Fernández Agustin_Espinosa_Garcia Agrito Vala_(demonio) Varelito Chille Werner_von_Blomberg Vichitra_vina Yevgeni_Dmitrievich_Polivanov Aizecourt-le-Bas Yours_Mine_and_Mine Alcotan-100 Wilfried_Morawetz Vila_vella YY_Coronae_Borealis Z_pinch Victoria_de_los_Angeles_Lopez_Garcia Cinchona_weddelliana Zoo_de_Fuengirola Chris_Pappas Vilfa_gaudichaudii Yoseh_ha_Nasí_Ferruziel Vaishia_(casta) Chavo_(niño) Chibi_Usa Acheilognathus_bergi Villa_Minetti Chorlo ASIMELEC Adolfo_Ramon_Bello Aerodromo_de_Igualada_Odena_General_Vives Commonwealth_de_Australia Vezin-le-Coquet Vicent_Andres_Estellés Companías_aereas_de_bajo_coste Vilar_do_Monte Cité_Universitaire_de_Paris Villars_les_Bois Víctor_Avendaño Verónica Chumayel Ael_1964_bc Christoval_(Texas) Conectividad

html map