Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Death_Machine_(Maquina_Letal) Amy_Ruffle Economía_de_Córdoba_(Argentina) Alessandro_nell'Indie_(Caruso) Coryphantha_jaumavei Decada_1900_en_el_Atletico_de_Madrid Ediciones_Patxarán Darlington_F.C. Alexis_Nikolayevich_Romanov Deudas_externas División_n._2_(Alberta) Cyphocharax_gangamon Dark_Water_(película) Drnek Declaración_de_Helsinki Difficile_lectu Distrito_de_Adler Digital_intermediate Alvito_de_Leon E.S.R.O. Dicladispa_multispinosa America_TV Altai_Bayan-Olgii Copa_Mundial_de_Fútbol_de_2010_Grupo_C Copa_Mundial_de_Fútbol_Juvenil_de_2011 Cornwall_(Pensilvania) Diocles_de_caristo Desintegracion_audioactiva Domingo_lópez_alonso Cussonia_holstii_var._tomentosa Dacht-i-Navar Cultura_de_la_cerámica_coloreada_ocre Demetrio_I_Qadi Cíero Curufinwe Doma_de_mulares Edificio_Chacabuco_78 Cupa_Moldovei Crüesing_Through_Canada_Tour Alexander_Theodorowitsch_Middendorff Alfredo_Baranda_Garcia Ana_de_Austria_(1601_1666) Código_Internacional_de_Comercialización_de_Sucedáneos_de_Leche_Materna Defectología Alive_(cancion_de_Pearl_Jam) Alejandro_Núñez_Allauca Corsair_(cómic) Doboj_Istok Diluhet Cuencame Distrito_de_Chamoli Cuestión_del_Sacristán Dasypus_bellus Dos_picaros_sinverguenza Denak

html map