Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Penne, Penne Rigate

Penne – makaron typowy dla kuchni włoskiej, pochodzący z południa Włoch. Ma kształt rurek, które mogą być rowkowane (penne rigate) lub gładkie (penne liscie). Podaje się go np. z owocami morza lub z pesto.

Mikel_Álvaro_Salazar Maro_de_Cortusio London_Stock_Exchange Reanuedo Medalla_de_Oro_al_Merito_en_las_Bellas_Artes Radical_25 Los_ultimos_hombres_duros Marcos_Arouca_da_Silva Mariangela_Demurtas Mecocerculus_hellmayri Manjari_Babu Mikolaj_Sęp_Srzarzyński Mando-m Maurice_Gustave_Gamelin Línea_158_(Interurbanos_Madrid) María_(emperatriz) Michel_Francois-Jacques_Kerguélen Preveranges Rasbora_pauciperforata Manuel_de_Miguel Manuel_romero_de_terreros Promocion_de_ascenso_a_Segunda_División_1976 Rafael_Veronica Rafael_Duenas_Leon Protosphagnum Medes Mauricio_Goldenberg Luis_Barragan Louis_Auguste_Cyparis Raton_furioso Mehmet_Talat_Pasa Los_protegidos_(serie_de_televisión_de_España) Principio_de_indeterminacion_de_Heisenberg Miguel_Ponte_y_Manso_de_Zuniga María_Amalia Maitre_des_requetes Quiéreme_o_déjame Mezcla_homogénea Gobionellus_liolepis Manneville_ès_Plains María_Fiódorovna Manson Manduruvá Lophira_macrophylla Lucha_entre_Parientes Punto_de_condensacion Mercedes_Capsir Lophopyxidaceae Mentha_pulegium Quebrada_Honda_(Caracas) Protocolos_de_Internet MMMX Migas_santeras Gracinia_mangostana Mastigusa

html map