Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Carreras_impulsadas Carlota_de_Hannover_reina_de_Württemberg Belisardo_Pumpido_Flores Calle_de_Barquillo Castillo_d'Azay_le-Rideau Boqueixón_(La_Coruna) Canadair_CL-84 Burrhus_Frederic_Skinner Cavacurta Calliostoma_pellucidum_forsteriana Canticos_de_la_lejana_tierra Bolívar_(Peru) Car_Song Campeonato_Mundial_de_Esqui_Alpino Bartolomé_Santos_de_Risoba Año_529 Casting Bovedas_de_acero Boïeldieu Beaver_(Arkansas) B_in_the_Mix_The_Remixes Burrito_silvon Bellenot_sous_Pouilly Benilde_de_Córdoba Bruna Bernard_Cribbins Baltasar_Jaime_Martínez_Companon Caso_de_prueba Cerro_Ausangate Centavos_de_dolar_de_Timor_Oriental Chapelle-Royale Carlos_Alberto_Montaner Cantón_de_Niort-Ouest Belebú_Balachá Bloc_iniciativa_verds Cactus_alatus Camino_optico Año_606 Bacs-Kiskun Bâge_la_Ville Camarón_seco Carabina_Cristóbal Catedral_de_durham Blackwell_(series) Boeing_B-29 Años_20_adC Blondefontaine Behind_The_Sun_(cancion_de_Alexander_Klaws) Bread_and_Roses Carlos_Antúnez_Gonzalez Brian_Oliver Bruno_de_Colonia Benjamin_Vicuña_Mackenna Campylopterus_macrourus Cantón_de_Conde_en_Brie

html map