Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Contener Condado_de_Autauga Clasificacion_UIC Yao_Ming Vértebras_dorsales Clásicos_de_Navidad_del_Sr._Mojón Coccidulinae Alcázar_de_Olite Valle_del_Ambles Vivian_Pellas Chris_Sadrinna Zrisal Zoológico_de_Zúrich Zabulón Vicia_sativa_var._angustifolia Chilevisión,_Red_de_Televisión_Universidad_de_Chile Al-Mundir_al-Hayib_Imad_al-Dawla Admiral_William_Brown W_inds. Yerba_viento Visita_de_juan_pablo_ii_a_chile Venus_de_Petrovice Albin_Ebondo Clásico_del_Astillero Ciproxin Zona_Metropolitana_de_Tuxtla_Gutiérrez Conrad_Felixmuller Colón_(desambiguación) Chermignac Condado_de_Franklin_(Maine) Agencia_Nacional_de_Detectives_Pinkerton Chañarmuyo Colegio_de_Arquitectos_de_Madrid Yosho Conjugación_francesa Vanessa_Schwartz Virginia_Maria_de_Leyva Clemente_Herrero_Fabregat Chenecey_Buillon Vladímir_Beloúsov Condado_de_Phillips_(Arkansas) Zeugma Aeropuerto_de_Domodédovo Yamahiriya Christen_Christiansen_Raunkiær Alaura_Eden Consonante_laminar Xolmis_pyrope Villa_Rosario Vulcano_Rosso Aladdin_Las_Vegas William_R._King White_Oak_(Carolina_del_Norte) Westville_(Nueva_Jersey) Veronica_(nombre)

html map