Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Pepa_de_utrera Oliver_Cowdery Peñarrubia_(Albacete) Nicolás_Nikoláyevich_Románov_el_Viejo New_Norcia Pico_del_Caballo Perthes_(Sena_y_Marne) Orbita_(Ávila) Off_the_Wall_(canción) Nöel_Frederic_Armand_Andre_de_Lafresnaye Peter_Osgood Palácio_do_Buriti Nervio_circunflejo Películas_de_1993 Península,_península_(libro) Piramo_e_Tisbe Perineumonía_contagiosa_bovina Pleurobema_beadleianum Ola_mexicana Nizza_di_sicilia Petrel_ala_negra Organización_Sionista_Mundial Oxyurichthys_microlepis Noyarey Pirámide_de_Seila Piramide_Transamerica Parque_Nacional_Butterleaf Paranoico Museo_de_Historia_Natural,_Lima Museo_Nacional_de_Pisa Méharicourt Perdidos_en_tokyo Olmo_blanco Pietro_Tribuno Poco_Man_Jam Painita Pato_paramuno Pedro_Iarley_Lima_Dantas Pladaroxylon_leucadendron Porsche_968 Porsche_356 Pato_serrucho_pico_rojo Palacio_del_Almudí Nemanja_Pejcinovic Organizacion_de_los_estados_americanos Nuevo_Madrid Potamotrygon_orbignyi New_american_gospel Nicolás_Suárez_(futbolista_boliviano) Ojo_de_halcón Operacion_Ajax Pomacentrus_similis Pella_(Grecia) Piazzetta_dei_Leoncini Nombres_en_clave_del_servicio_secreto

html map