Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Monos_del_Nuevo_Mundo_o_Platyrhinos Mirimire Apophylia_laotica Arrayán_de_Colchagua Miss_República_Dominicana_2005 Minyaylivka Antiquitera Hilbesheim Archipiélago_de_Ritchie Anton_Chekhov Heterochemmis Hemograma ISO_3166-2:BR Anodus_orinocensis Monasterio_de_San_Juan_(Mustair) Mundo_Deportivo Antoni_Maria_Gallissa_i_Soqué Ministro_del_Ejercito Antioco_II_Megas Andarrios_solitario Asnières Idioma_kutenai Herwig_Teppner Antonio_Goicoechea_y_Coscuyuela Guadalcacín_(pedanía) Andreu_Mayayo_i_Artal Mucho_ruido_y_pocas_nueces_(película_de_1993) Armee_de_l'Air Monte_Mayón Astaburuaga Apistogramma Ministerio Apocephalus_borealis Halichoeres_dimidiatus Animaciones_Flash Anaphalioides Moravedí Mosaico_montano_de_selva_y_pradera_de_Zimbabue_oriental Arrazola Antonio_Sánchez_de_Bustamante_y_Sirvén Anne_O'Hare Ministro_de_Asuntos_Exteriores_de_España Asociación_de_Fútbol_de_Tanzania Minoru_Yamasaki Hubert_de_Burgh Arcos_de_trajano Ministro_de_Finanzas_de_Francia Mimosa_flava Andres_Acosta Hyalinobatrachium_parvulum Hipótesis_(método_científico) Halogenación_de_cetonas Atila_kasac Anegada_(isla) Aron_Gunnarsson

html map