Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Holden_(Massachusetts) Harald_Zwart Hybrid_Theory_(EP) Arterias_tarsianas_mediales Anthemis_agrestis Arte_Neolitico Asociacion_de_Futbol_de_Corea_del_Norte Hilda_Anderson_Nevárez Astyanax_pelecus Avenida_Church_(linea_Culver) Area_metropolitana_de_Girardot Hawara Hudson_(Kansas) Guandacol Hans_Joachim_Veen Mundo_islámico Montornes_del_Valles Holometabolía HR_285 Atto_de_Vercelli Hombres-chasch Halton_Christian_Arp Ano_común_comenzado_en_jueves Armando_Zegri Ayguemorte_les_Graves Grupo_C_de_la_Copa_Mundial_de_Fútbol_de_2014 Andriy_Govorov Homotipia Molino_de_harina Aromático Hermandad_de_Ntra._Sra._de_la_Soledad_(Salamanca) Heinz_Schaden Attilio_Regolo_(Jommelli) Antonio_Rodríguez_Martínez_(Tono) Ax_les_thermes Hippocampus_camelopardalis Hemignathus_virens Anti_Crisis_Girl Animita Momar_Ndoye Hoplocorypha_hamulifera Guinea_Airways Guatusa Ariadna_Welter Géminis_(constelación) Haz_de_hiss Argumento_ad_lazarum Groveland_(California) Anders_als_du_und_ich Asociación_Deportiva_Isidro_Metapan Auditorio_y_Centro_de_Congresos_Víctor_Villegas Asociación_Valenciana_de_Esperanto Aventuras_de_accion Hinterbruhl Howick_(Quebec)

html map